Kartice suzbijaju rad na crno

Objavljeno: 9. 10. 2017 u 16:42h

Radnici u Srpskoj uskoro će dobiti elektronske identifikacione kartice, a za njihovu izradu ove godine će biti potrošen milion maraka.

Novac za ove namjene uvršten je u prioritetne projekte, koji se finansiraju iz ovogodišnjeg budžeta RS.

“Pri kraju je izrada pravilnika o uslovima, postupku izdavanja i obliku kartica. Vlada RS je krajem marta prihvatila informaciju o potrebi izrade kartica za radnike i zadužila Ministarstvo finansija da u budžetu Srpske obezbijedi 1,5 miliona maraka za sprovođenje potrebnih aktivnosti”, kazali su u Ministarstvu finansija.

Vlada je već odobrila milion KM za ove namjene i sada slijedi sprovođenje procedure u vezi sa realizacijom projekata.

Izmjenama i dopunama Zakona o poreskom postupku RS propisano je da svaki radnik treba da ima elektronsku identifikacionu karticu koja predstavlja javnu ispravu i služi za njegovu identifikaciju na radnom mjestu kod poslodavca.

“Cilj uvođenja kartica je olakšanje sprovođenja inspekcijskog nadzora nad obavezom prijavljivanja radnika u sistem registracije, kontrole i naplate doprinosa i preventivno djelovanje s ciljem suzbijanja sive ekonomije. Prilikom svakog prijavljivanja radnika Poreska uprava RS biće obavezna da izda poslodavcu elektronsku identifikacionu karticu na kojoj će biti upisani podaci o radniku”, naveli su u Ministarstvu finansija RS.

U Poreskoj upravi RS ističu da će njihovi poslovi na izradi kartice uslijediti čim Ministarstvo finansija usvoji pravilnik o njihovom izgledu.

“Nakon stupanja na snagu tog dokumenta biće raspisan tender za izradu kartica. Namjena ovih kartica je da identifikuje radnike i eliminisanje rada na crno. Na kartici će biti upisano ime i prezime radnika, matični i broj kartice. Na osnovu tih podataka svaki inspektor moći će odmah provjeriti sve podatke o radniku, odnosno da li je prijavljen i da li poslodavac uplaćuje doprinose”, kazala je direktorica Poreske uprave RS Zora Vidić.

Sindikat pozdravlja odluku Vlade RS o obezbjeđenju novca za izradu elektronskih identifikacionih kartica za radnike.

“Na izradi kartica insistiramo pet godina. Inspektori će na osnovu ove identifikacije radnika u svakom trenutku moći provjeriti da li je on prijavljen na sve vidove osiguranja. Nadamo se da će te kartice uskoro biti i podijeljene i da će početi kontrole i sankcionisanje svih poslodavaca koji ne prijavljuju radnike i ne izmiruju obaveze iz radnog odnosa”, kazala je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić i dodala da će elektronske identifikacione kartice olakšati i rad inspektorima na terenu.

Izuzeci

Zakonom je definisano da radnik ne mora imati elektronsku identifikacionu karticu ako je u pitanju rad na određeno vrijeme ili probni rad od 15 dana.

“Ovakvo rješenje predloženo je radi olakšanja prijavljivanja radnika koji rade veoma kratko, kao što su poslovi sezonskog branja voća, na javnim priredbama, svadbama i slični”, naveli su u Vladi RS.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Marijana Miljić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kartice-suzbijaju-rad-na-crno/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot