Austrija zove kuvare i konobare

Objavljeno: 9. 10. 2017 u 19:41h

Nezaposlenim stanovnicima BiH ukazala se još jedna prilika za posao u inostranstvu, s obzirom na to da Austrija vapi za ugostiteljima pred zimsku sezonu, a zarade koje nude kreću se oko 2.000 evra.

Kako za poslove, između ostalog, u ugostiteljstvu ne mogu da pronađu dovoljno kandidata u svojoj zemlji, austrijski vlasnici restorana, kafića, hotela i turističkih agencija okreću se zemljama zapadnog Balkana, kao riznici nezaposlenih u ovim strukama.

Iz jedne austrijske agencije za zapošljavanje, koja je specijalizovana za pronalaženje poslova kuvara, konobara, recepcionera, sobara, kozmetičara, fizioterapeuta ili masera u hotelima s četiri ili pet zvjezdica, ističu da je poznavanje njemačkog jezika osnovni uslov za dobijanje posla.

“Konobari i recepcioneri, odnosno radnici koji se susreću s gostima, njemački jezik moraju da znaju jako dobro, dok bi kuvari i sobarice trebalo da znaju osnove jezika” – objasnili su u ovoj agenciji.

Radna mjesta uglavnom su u Tirolu i Salcburgu, a plata zavisi od toga da li se radi o sezonskim poslovima ili o stalnom zaposlenju na neodređeno vrijeme.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS zaključno sa 31. avgustom bilo je 248 nezaposlenih kuvara i gotovo 2.000 konobara.

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH kažu da sa Austrijom za razliku od Njemačke nemaju sporazum o zapošljavanju, te da stanovnici BiH u tu zemlju odlaze uglavnom individualno.

Sa austrijskim firmama sporazum nema ni banjalučka Agencija za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar”. Međutim, prema riječima direktora Miroslava Vukajlovića, na pomolu je saradnja sa češkom Privrednom komorom.

“Češka je jedna od država koja ima najnižu stopu nezaposlenosti u Evropskoj uniji. Tako da očekujem veliku potražnju naših radnika. Osim toga, plate, recimo vozača, su više nego u Njemačkoj” – kazao je Vukajlović.

Dodao je da stanovnici koji se odluče za posao u Češkoj odlaze tek po dobijanju radne i boravišne dozvole, što je, kaže Vukajlović, jako važno, jer mnogi drugi posrednici radnike odvode na crno.

Banjalučanka Bojana Milić, koja je prije nekoliko godina na Filološkom fakultetu u Banjaluci završila studij njemačkog jezika i književnosti, planira odlazak u Austriju, gdje će tokom zime raditi u ugostiteljstvu u pokrajini Vorarlberg.

“Ovo mi nije prvi put da tokom zimske sezone radim u Austriji, lani sam bila u Grosglokneru. Tu sam upoznala jednu drugaricu, sa kojom ću ovaj put raditi kao sobarica u jednom austrijskom hotelu” – kazala je Milićeva.

Poslovi

Osim Austrije i Njemačke veliki broj stanovnika BiH trbuhom za kruhom odlazi u Sloveniju, Italiju i druge evropske zemlje.

Prema podacima agencija za zapošljavanje BiH, strane kompanije najviše vape za ugostiteljima, građevincima i poljoprivrednicima.

Izvor: Glassrpske/Danijela Stokanić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/austrija-zove-kuvare-i-konobare/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot