Snijeg u regionu, problemi u Srbiji i Crnoj Gori (Foto/Video)

Objavljeno: 7. 10. 2017 u 13:25h

U noći između petka i subote snijeg se zabijelio na planinama jugozapadne Srbije – Zlataru, Zlatiboru, Jadovniku, Javoru, Murtenici i Čemernici. Uz manje teškoće na usponima odvija se saobraćaj na magistrali Zlatibor – Prijepolje – južni Jadran.

Pred zoru zabijelila se Nova Varoš, gradić na 1 000 metara nadmorske visine. U prvim jutarnjim časovima vijalo je kao u sred zime, pa su se prvi ranoranioci latili lopate, uklanjajući snijeg debljine preko desetak centimetara.

Snijeg je pao i u dolini Lima, na 400 metara nadmorske visine.

Prvi snijeg pričinio je manje štete lomeći voćke i listopadno drveće, na kome je tek lišće počelo da žuti.

Snijeg je u šumama ovog dijela Srbije prekinuo rad drvosječa i rabadžija, jer je izvlačenje građe, ogrevnog drveta i sirovina za pelet bilo u punom jeku.

Prve obustave saobraćaja

Javno preduzeće “Putevi Srbije” je saopštilo da je zbog snijega na kolovozu u toku obustava saobraćaja na državnom putu 2. A reda, na dionici Ivanjica – Preko Brdo.

Ekipe putara su na terenu i rade na čišćenju kolovoza, navodi se u saopštenju.

Mnogi bez struje, stočari zavijani na ispaši

Snijeg je jutros pokrio i okolinu Ivanjice, na planinama Golija, Javor, zatim u višim predjelima Prijepolja, na Zlatiboru i Zlataru.

U pojedinim mjestima snijeg je napadao više od 20 centimetara.

Na Goliji, u selima Devići, Ostatija, Ocrten, sniježni pokrivač je i do 30 centimetara, a više od 1000 ljudi je bez struje.

“Snijeg, k'o usred zime, počeo je da pada tokom noći, a pošto je vlažan, pod njegovim teretom se lome grane. Neprohodni su i pojedini putevi, a struje nema u Devićima i još nekoliko sela u tom kraju” – kaže Mikan Vasiljević iz sela Mlanča.

Prema njegovim riječima, jedan broj stočara snijeg je zatekao na ispaši, zbog čega ne mogu da vrate stoku svojim kućama.

Bijelo i u Prijepolju

Pahulje su stigle i u Polimlje i donijele nevolje putarima. Visina sniježnog pokrivača u planinskim predjelima iznosi oko 30 centimetara, dok snijega ima i u nižim dijelovima Prijepolja. Najteža situacija je na Jabuci i u Kamenoj Gori gdje vlažnog snijega na kolovozu ima oko 10-tak centimetara što otežava saobraćaj prema Crnoj Gori i graničnom prelazu Ranče i na momente pravi zastoj.

Snijeg je u pojedinim dijelovima opštine oštetio stubove na niskonaponskoj mreži pa je bilo i problema u snabdijevanju električnom energijom u višim dijelovima opštine.

Izvor: Novosti.rs/D. G. i A. R. /Foto: A. Rovčanin

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/snijeg-u-regionu-problemi-u-srbiji-i-crnoj-gori-fotovideo/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])