Počela izgradnja gasovoda od hrvatske do brodske rafinerije

Objavljeno: 6. 10. 2017 u 19:47h

Na gasnoj karti Bosne i Hercegovine uskoro će se ukazati novi krak gasovoda koji iz Hrvatske vodi do brodske Rafinerije. Ruski “Zarubežnjeft” i hrvatski distributer gasa “Plinarco” dogovorili su izgradnju, a ugovor potpisuju 15. oktobra.

Već danas oštre reakcije stižu iz Federacije jer dvije države nisu postigle sporazum. BH Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa kaže da podržava projekat i da to neće biti klasični gasovod nego cijev niskog pritiska koja će snabdjevati samo rafineriju. Pojašnjava da je to tražila Vlada Srpske jer je njeno strateško opredjeljenje da gas u BiH, može stizati samo iz Srbije.

“Republika Srpska se nije slagala s tim da to bude primarni krak sa gasovoda u Hrvatskoj. Ovo će biti priključak samo za Rafineriju i koristiće ga samo Rafinerija. To je jedna vrsta kompromisa”, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Dosta nam je kompromisa i parcijalnih rješenja, poručuju iz kompanije BH Gas. Planirali su da na tom mjestu grade krak gasovoda do Zenice i time obezbjede drugi pravac snabdjevanja i energetsku nezavisnost od gasa koji im stiže preko Srbije. Gasovod ističu nije ničije privatno vlasništvo, a tvrde da brodska rafinerija za izgradnju nema saglasnost države.

“Jasno je i poznato da se međunarodne gasne interkonekcije ne mogu graditi bez međudržavnih ugovora. Tačka Brod je označena kao tačka međunarodne interkonekcije između Republike Hrvatske i BiH i kao tačka početka gasovoda koji bi trebao da bude izgrađen do Zenice, čime bi i Federacija BiH preko date tačke obezbjedila osnovne ciljeve energetske politike”.

Dok ministar Šarović očekuje da će bh institucije dati Rafineriji sve potrebne dozvole, u Vladi Srpske poručuju da im ne treba ničija saglasnost. Pomoćnik ministra energetike Milenko Todorović kaže da Srpska za ovaj projekat ne treba pristanak državnih institucija. I dok se u BiH sprema novi teren za politički obračun s druge strane granice, u Slavonskom Brodu očekuju da izgradnja što prije počne. To će, kažu ekolozi, značiti čistiji vazduh za građane s obje strane Save.

“Sve materijalne i tehničke uslove u ovom trenutku imamo. Pretpostavka je da u roku od pet do šest mjeseci taj posao bi se mogao završiti. Ostaju smo oni politički dogovori”, rekao je Peter Tort – Đerd iz Eko Integrala.

Iz “Optima grupe” u Banjaluci, koja je u vlasništvu ruskog “Zarubežnjefta” poručuju da se o svemu još neće oglašavati, jer nisu dobili stav korporacije.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/pocela-izgradnja-gasovoda-od-hrvatske-do-brodske-rafinerije/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot