Srpska dobija zakon o registru pedofila

Objavljeno: 5. 10. 2017 u 13:59h

Pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Slobodan Zec rekao je danas na konferenciji za medije u Banjaluci da je resorno ministarstvo imalo obavezu u skladu sa Krivičnim zakonikom da pristupi izradi Zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv polnog integriteta i iskorišćavanja djece.

“Ministarstvo pravde i Vlada Republike Srpske odlučili su da propis koji će regulisati ovu oblast bude u formi zakonskog akta”, rekao je Zec na konfrenciji za medije u Banjaluci, dodavši da je izrađena radna verzija nacrta ovog zakona.

Predsjednik Radne grupe za izradu Zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv polnog integriteta i iskorišćavanja djece, Ivanka Marković rekla je da je ovaj zakonski akt dugo očekivan, ali da se njegovoj izradi nije moglo pristupiti prije sticanja zakonskih uslova koji su nastupili tek usvajanjem Krivičnog zakonika.

“Krivični zakonik je propisao registar za ovu kategoriju lica. Bilo bi pogrešno reći da evidencije do sada nije bilo, jer ona postoji u okviru kaznene evidencije i internih evidencija okružnih sudova, odnosno u okviru opšte evidencije”, rekla je ona.

Markovićeva je rekla da je u pitanju radna verzija nacrta zakona koju će razmatrati dalje instance.

“Riječ je o idejama koje se smatraju opravdanim i neophodnim. Cilj je zaštita djece i sprečavanje lica koja su počinila krivično djelo da ga počine ponovo”, naglasila je ona.

Ona je navela da je u prvih osam mjeseci ove godine, prema podacima MUP-a, evidentirano 13 krivicnih djela iz ove oblasti, te za sada ne raspolažu podacima o broju pravosnažnih presuda.

Markovićeva je rekla da će podaci koji će biti uneseni u registar omogućiti potpuno identifikovanje pomenutih lica, te da će registar voditi Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Upis podataka će se vršiti na osnovu informacija iz pravosnažne presude, odnosno postojeće evidencije za lica koja su presuđena. Registar će biti izrađen u skladu sa praksom evropskog suda, biće poluzatvorenog tipa, odnosno neće biti u potpunosti dostupan javnosti. Pravo uvida će imati svi organi pravosuđa, organi gonjenja, organi, institucije i udruženja koja rade sa djecom koja će, prilikom zapošljavanja novih radnika biti dužna da provjere da li su lica koja konkurišu na to radno mjesto upisana u registar”, navela je ona, dodavši da ovaj zakonski prijedlog predviđa trajnu zabranu bavljenja djelatnostima koje su u direktnom doticaju sa djecom.

Markovićeva je naglasila da svrha zakona nije stigmatizacija, već prevencija s ciljem onemogućavanja presuđenih lica da ponove krivična djela.

“Lica iz registra imaće dužnost da se jednom godišnje lično prijave organu unutrašnjih poslova i moraće policijskim upravama prijaviti odlazak iz mjesta prebivališta, kako bi policijska uprava mjesta u koje odlaze mogla biti upozorena”, rekla je ona.

Markovićeva je naglasila da je način upisa u registar usklađen sa evropskom praksom, te da upisana lica trajno ostaju u evidenciji registra.

Ona je navela da će radna verzija nacrta zakona, nakon što se finalizuje, biti dostavljena Vladi na usvajanje, koja će je uputiti u Narodnu skupštinu Republike Srpske.

Markovićeva je rekla da očekuje da će se ovaj nacrt zakona uskoro naći pred poslanicima NSRS i da će biti usvojen do kraja ove ili početkom naredne godine.

Svrha Zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv polnog integriteta i iskorišćavanja djece je obezbjeđivanje zaštite djece od seksualne zloupotrebe, zlostavljanja i iskorišćavanja, kao i sprečavanje lica pravosnažno osuđenih za ovu vrstu krivičnih djela da ih ponovo učine, saopšteno je ranije iz Ministarstva pravde Srpske.

Izvor: RTRS

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/srpska-dobija-zakon-o-registru-pedofila/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])