Koliko će nas nova poskupljenja hrane “udariti” po džepu?!

Objavljeno: 2. 10. 2017 u 16:39h

Poskupljenja koja su već od početka sljedeće godine najavili domaći proizvođači hrane, kućne budžete građana opteretiće za najmanje 50 KM mjesečno!

Zbog skoka cijena pšenice na svjetskoj berzi, te činjenice da će najveći dio uroda ove žitarice u RS završiti kao stočna hrana, mlinari su se već izjasnili da bi do kraja 2017. godine brašno moglo da poskupi za 20 do 30 odsto. To znači da će vreća od 25 kilograma, umjesto dosadašnjih 15, koštati oko 19 KM.

Na vijest o izvjesnom poskupljenju brašna, odmah su reagovali i pekari, čije procjene govore da će cijena hljeba i ostalih pekarskih proizvoda skočiti za deset do 20 odsto. U tom slučaju, vekna hljeba od 600 grama bi sa 1,2 KM poskupila za nekih 20 pfeniga.

Penzionere brine poskupljenje brašna

Od poskupljenja posebno strahuju penzioneri, koji svojim primanjima ionako jedva uspjevaju da se prehrane.

“Oko 30 odsto penzionerske populacije već je u ekstremnom siromaštvu, a sve više je onih koji preživljavaju od besplatnog obroka u javnoj kuhinji ili kori hljeba iz nekog kontejnera. Nas posebno brine poskupljenje brašna i hljeba, jer su to glavne namirnice u našoj ishrani. Meso, ionako, rijetko kad sebi možemo da priuštimo, a slično je i sa voćem. U svakom slučaju, loše nam se piše” – poručuje član banjalučkog Udruženja penzionera Nenad Ratković.

Prije mlinara i pekara, rast cijena mesa najavlili su uzgajivači svinja, sa čime će se građani najvjerovatnije suočiti čim zagaze u sljedeću godinu. Prema njihovoj računici, cijena kilogram žive vage će sa četiri otići na šest KM, što znači da bi kilogram svinjetine u maloprodaji umjesto devet, mogao da košta oko 13 KM.

Sva ova poskupljenja posljedica su nezapamćene suše koja nas je zadesila, zbog čega su drastično smanjeni prinosi poljoprivrednih kultura, što će izazvati manju ponudu, a veću potražnju.

Drastično gore otišle su i cijene voća i povrća, posebno krompira, kupusa, luka, pasulja, jabuka. Krompir je sa 50 pfeniga otišao na jednu KM, pasulj sa četiri na sedam, kupus sa 0,5 na 1,5 KM, luk sa pola marke na 1,2 KM, jabuke sa marke na dvije.

Prema slobodnoj računici, skok cijena pomenutih životnih namirnica će u značajnoj mjeri ugroziti standard građana, s obzirom na to da ovdje nije riječ o neznatnim poskupljenjima.

Uz poskupljenje voća i povrća, porodica koja, na primjer, mjesečno troši oko četiri kilograma mesa, džak brašna i 30 hljebova, nakon poskupljenja će morati da obezbijedi dodatnih 50 KM za ove namirnice.

Ili će, kako ističu u udruženjima potrošača, kupovati manje količine hrane, što će doprinjeti dodatnom padu potrošnje u RS, koja je za samo četiri godine pala za 107 KM. Pad životnog standard posebno se odrazio upravo na trošak prehrane, koji je sklizao za više od 15 odsto.

Ništa čudno, s obzirom na 124 500 nezaposlenih, te 100 000 radnika i penzionera koji preživljavaju od najniže plate ili penzije. U tek nešto malo boljem položaju je oko 94 500 zaposlenih, čija mjesečna primanja ne prelaze 633 KM, što je manje od troška prehrane iz sindikalne potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu.

Svima njima i najmanje poskupljenje znači stezanje omče oko vrata, jer ionako jedva sastavljaju kraj s krajem.

Izvršna direktorka Udurženja građana “Don” iz Prijedora Murisa Marić ističe da su rijetki oni koje ne brinu najavljena poskupljenja hrane.

“Dok cijene rastu, primanja ostaju ista, tako da bilo kakav skok cijena znači veliko opterećenje za mnoge građane. Većina njih ionako jedva zadovoljava najosnovnije potrebe, posebno porodice u kojima radi jedan član, a koje školuju djecu. U teškoj poziciji su i mnogi penzioneri. Svi oni najprije plate račune, a ono što im ostane, raspoređuju za hranu. Zaista je prava enigma kako ti ljudi preživljavaju. Svakako, sve više je onih koji jedu sve manje mesa ili kupe po tri-četiri komada, koja rasporede na više ručaka. Nakon poskupljenja, mnogi neće moći ni to” – ističe Marićeva.

Proizvod             Ranija cijena      Poskupljenje       Mj. potrošnja    Razlika (KM)

Svinjsko meso            9                        13                            4 kg               16
Brašno (vreća)           15                      19                          1 vreća              4
Hljeb                            1,2                    1,4                        30 vekni             6
Pasulj                            4                       7                            2 kg                  6
Krompir                       0,5                     1                           10 kg                 5
Kupus                          0,5                     1,5                          10 kg               10
Luk                                0,5                    1,2                           3 kg                 2
Jabuke                           1                       2                              5 kg                5
Ukupno                                                                                                         54

Izvor: Srpskacafe/A. Pisarević

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/koliko-ce-nas-nova-poskupljenja-hrane-udariti-po-dzepu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])