U belgijskom keksu pronađene kancerogene materije: Da li ga ima na našem tržištu?!

Objavljeno: 30. 9. 2017 u 15:03h

Hrvatska agencija za hranu i Ministarstvo poljoprivrede naložili su povlačenje iz prodaje keksa za djecu sa ukusom jabuke belgijskog proizvođača “Belkorn” zbog prisustva kancerogene materije akrilamida, međutim još uvijek nije poznato da li se taj keks nalazi i na policama u BiH.

Naime, Agencija za bezbjednost hrane BiH nije obavještena od nadležnih inspekcijskih tijela, kao ni posredstvom Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje o tome da se na tržištu BiH ovaj keks.

Iz Agencije dodaju da službene kontrole zdravstvene ispravnosti i higijene hrane na tržištu BiH sprovode inspekcije u sastavu entitetskih, kantonalnih i gradskih tijela nadležnih za inspekcijske poslove.

“Iz mjera predostrožnosti, Agencija za bezbjednost hrane BiH zatražila je od nadležnih inspekcijskih organa da provjere da li je navedeni proizvod stavljen na tržište BiH” – dodali su iz ove agencije, piše Avaz.

Riječ je o keksu “Biskids” od 150 grama za djecu od šest mjeseci i starije.

Akrilamid nastaje prirodnim putem u hrani koja se priprema na visokim temperaturama, iznad 120 stepeni Celzijusovih, prilikom pečenja, roštiljanja, prženja u fritezi itd.

Naučni odbor za kontaminante u prehrambenom lancu smatra da akrilamidu u hrani potencijalno povećava rizik od razvoja raka kod potrošača svih starosnih grupa.

Zbog niske tjelesne mase, obolijevanju od ove opake bolesti su najpodložnija djeca.

Izvor: Avaz

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/u-belgijskom-keksu-pronadene-kancerogene-materije-da-li-ga-ima-na-nasem-trzistu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])