Kineski jezik pretekao srpski na fakultetima

Objavljeno: 30. 9. 2017 u 14:13h

Interesovanje za izučavanje srpskog jezika i književnosti u Srpskoj nikad nije bilo manje, što potvrđuje podatak da je u tri roka na javnim univerzitetima ovaj odsjek upisao samo 21 brucoš, dok će kineski jezik studirati njih 30.

Glavni razlog slabe zainteresovanosti za studiranje srpskog jezika, kažu lingvisti, jeste promocija i popularizacija drugih studijskih programa, ali i veliki broj nezaposlenih profesora srpskog jezika.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, bez posla su 253 profesora srpskog jezika i jugoslovenske književnosti, dok je u proteklom periodu posao našlo njih tri puta manje. Zanimljivo je da su svršeni srednjoškolci, umjesto srpskog, na Filozofskom fakultetu Pale radije birali kineski i engleski jezik i književnost, dok su se na Filološkom fakultetu u Banjaluci uglavnom odlučivali za engleski, njemački, pa i ruski.

Prema riječima profesora srpskog jezika Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milanke Babić, forsiranje nadležnih da se upisuju tehnički fakulteti, zbog razvoja privrede, uticalo je na smanjen broj brucoša na katedri srpskog jezika.

“Treba studirati tehničke nauke, ali ne treba zanemariti ni ovaj drugi aspekt života društva, a to je njegova kultura, čuvanje duhovnih vrijednosti i nacionalnih nasljeđa” – kazala je ona.

Babićeva je dodala da je veliki broj kandidata odustao od studiranja srpskog jezika i zbog velikog broja nezaposlenih, iako, kako kaže, nema zanimanja kojeg nema na Birou, uključujući mašinske i inženjere elektrotehnike, kao i ljekare, koji se popularišu kao potrebni u društvu.

“Nadležni su govorili da će svi oni koji završe kineski jezik imati siguran posao, jer se kineski uvodi u škole kao alternativni jezik. To je odmah stvorilo veliko interesovanje kod studenata, dok se s druge strane u javnosti stalno ponavlja da Biro vrvi od profesora srpskog jezika i onda se stvara utisak da to ne treba ni studirati” – istakla je Babićeva.

Ona smatra da je njegovanje srpskog jezika jedan od primarnih ciljeva, te da bi njegovo uvođenje kao obaveznog predmeta na fakultetima tome uveliko doprinijelo.

“Danas ima mnogo studijskih programa na kojima ni u jednom semestru nema srpskog jezika, pa dolazimo u situaciju da, na primjer, “novopečeni” nastavnik hemije ne zna da se upiše u dnevnik kako treba, jer je zaboravio pravopis i gramatiku koju je učio u osnovnoj školi” – kazala je Babićeva.

Predsjednik Akademije nauke i umjetnosti RS (ANURS) Rajko Kuzmanović istakao je da je nemoguće uticati na volju svršenih srednjoškolaca kad je u pitanju odabir studijskog programa.

“Osnovni razlog malog interesovanja za srpski jezik je veliki broj nezaposlenih profesora, jer je ranijih godina bio ogroman priliv ovog kadra. Nema razloga onome što mnogi misle, a to je da je ovdje riječ o nekom otporu prema Srpskoj. To nije tačno! Uvjeren sam da stanovnici RS poštuju i forsiraju svoj jezik gdje god to treba” – kazao je Kuzmanović i dodao da do zamrzavanja ovog studijskog programa ne smije doći, bez obzira na broj studenata.

Rukovodioci javnih univerziteta u RS ranije su istakli da bi mogli biti zamrznuti oni studijski programi koji ne budu imali više od 15 brucoša.

Univerzitet Banjaluka

Italijanski jezik i književnost 12

Srpski jezik i književnost  11

Engleski jezik i književnost 45

Njemački  jezik i književnost 34

Francuski jezik i književnost i latinski jezik i književnost 6

Ruski i srpski jezik i književnost 17

Univerzitet Istočno Sarajevo

Srpski  jezik i književnost  10

Engleski jezik i književnost 28

Ruski i srpski jezik i književnost  7

Njemački jezik i književnost 15

Kineski i engleski jezik i književnost  30

Izvor: Glassrpske/ Danijela Stokanić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/kineski-jezik-pretekao-srpski-na-fakultetima/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot