U ambulantama blago povećan broj pacijenata: Jesen donijela i viroze

Objavljeno: 28. 9. 2017 u 20:58h

S početkom školske godine, ali i promjenom vremenskih prilika, respiratorne i crijevne viroze u kombinaciji s povraćanjem, prolivom, ali i visokom temperaturom lančano su pogodile učenike, ali i odrasle.

“U posljednjem periodu povećan je broj viroza respiratornog trakta, najviše kod školske populacije. Jedan od razloga nešto većeg broja oboljelih su i vremenske, tačnije temperaturne oscilacije, kao i početak školske godine, kada je mogućnost širenja virusa brža. Naše službe zabilježile su i izvjestan broj oboljelih od stomačnog virusa, ali koji je u opadanju. Ipak, broj oboljelih od obje vrste viroza je u granicama godišnjeg prosjeka i nije alarmantan”, naveo je Arman Šarkić, portparol Doma zdravlja Kantona Sarajevo.

Kako navodi Tatjana Bošnjak, specijalista porodične medicine i šef Službe porodične medicine Doma zdravlja u Trebinju, i u ovom gradu je u septembru blago povećan broj oboljelih od viroza.

Iz Doma zdravlja Banjaluka kažu da virusna oboljenja nisu u većem broju pogodila Banjalučane, ali da ima oboljelih.

“Najčešći simptomi viroze su grlobolja, povišena temperatura, curenje nosa, kašalj, a mogu potrajati i do nekoliko dana. Proliv i povraćanje su često posljedica virusne infekcije crijeva. U terapiji kod odraslih i djece se preporučuje mirovanje, uzimanje dosta tečnosti, snižavanje temperature”, kaže Mirjana Miljković iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja

Izvor: Nezavisne/Renata Milić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/u-ambulantama-blago-povecan-broj-pacijenata-jesen-donijela-i-viroze/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot