Važnija rotacija političara nego vatrogasaca i Hitne

Objavljeno: 26. 9. 2017 u 09:59h

Ustavno-pravna komisija Doma naroda BiH oborila je izmjene i dopune Zakona o bezbjednosti saobraćaja BiH kojima se daje prednost vozilima Hitne pomoći i vatrogasaca nad vozilima pod pratnjom.

Podsjećamo da se već nekoliko mjeseci u parlamentu BiH vodi polemika o izmjenama i dopuna tog zakona. Izmjene i dopune su dobile zeleno svjetlo poslanika Predstavničkog doma, ali delegati Doma naroda još nisu dali svoj konačni sud.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a u Predstavničkom domu BiH, koji mjesecima pokušava “progurati” zakon, smatra da su ove izmjene i dopune civilizacijske i da mu nije jasno zbog čega ne prolaze.

“Volio bih da mi neko iz HDZ-a ili DNS-a objasni zbog čega su prije nekoliko dana na Ustavno-pravnoj komisiji Doma naroda oborili moj prijedlog izmjena Zakona o saobraćaju da vozila Hitne pomoći i vatrogasci imaju pravo prvenstva nad vozilima političara pod pratnjom, odnosno rotacijama. Zar barem to nisu civilizacijske vrijednosti o kojima se svi možemo složiti”, pita se Arnaut.

Na toj sjednici nisu bili delegati SNSD-a, jer stav te partije je da ne prisustvuje sjednicama komisija zbog nedavne smjene Nikole Špirića sa čela Komisije za nadzor rada Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA).

Član Ustavno-pravne komisije Doma naroda BiH koji je podnio ostavku na tu funkciju i šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda BiH Sredoje Nović (SNSD) kaže da nije prisustvovao sjednici te da će vidjeti kako će se očitovati na sjednici Doma naroda ove sedmice.

“Prijedlog jeste populistički, jer je sve politizacija. Sve su to pokušaji ubiranja političkih poena za stranke. Ako bismo stvarno željeli da radimo, treba nam novi zakon o bezbjednosti saobraćaja, jer je ovaj pun šupljina, a i ne znam da se kad desio slučaj da vozila Hitne pomoći i vatrogasna vozila nisu dobila prednost”, kazao je Nović.

I Bariša Čolak (HDZ BiH), predsjedavajući Doma naroda BiH, dijeli Novićevo mišljenje da je riječ o populističkom prijedlogu. Kako kaže, ne vidi nikakvu potrebu za donošenjem zakona koji će dati prednost vozilima Hitne pomoći i vatrogasnim nad vozilima pod pratnjom.

“Zakon je bio i na javnoj raspravi i ne vidimo nikakvu potrebu za donošenjem jednog takvog zakona, kada se u praksi nikada nije desilo da prednost ne dobiju vozila Hitne pomoći i vatrogasna vozila”, rekao je Čolak, koji je ujedno i jedan od zamjenika predsjedavajućeg Komisije.

Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u Predstavničkom domu BiH i predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije tog doma, ističe da je podržao ove izmjene i dopune, mada smatra da će i sa zakonom uvijek biti zloupotreba kada su u pitanju pojedinačna vozila koja koriste prednost.

“Činjenica je, takođe, da u Kantonu Sarajevo u posljednjih 25 godina nije bilo zloupotrebe. Što se tiče vozila pod pratnjom, to kontroliše policija, jer uvijek idu policijska kola prva i zadnja i nikada se nije desilo da ne daju prednost vozilima Hitne pomoći i vatrogasnim vozilima. U nekim zemljama EU zatvore nekoliko ulica, pa i autoput kada ide osoba pod pratnjom radi njene bezbjednosti”, kaže Novaković te dodaje da je i njegov prijedlog izmjena i dopuna Zakona o bezbjednosti saobraćaja trenutno u proceduri u Domu naroda.

Damir Bećirović, poslanik DF-a, smatra da je to prijedlog pozicije i da oni treba da se dogovore kako će i šta će.

“Mi smo svoj stav rekli glasajući za ovaj zakon, Damir Arnaut i resorni ministar koji dolazi iz njegove stranke treba da se dogovore, jer je sedam dana prije Arnautovog prijedloga pred poslanike došao prijedlog ministra saobraćaja i komunikacija o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja. Toliko ću reći o ovome”, kazao je Bećirović.

Šemsudin Mehmedović (SDA), član Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma BiH, ističe da je ovaj dom prihvatio izmjene i dopune.

“I ja sam glasao za, mada smatram da je to populistički zakon”, zaključio je Mehmedović.

Izvor: Nezavisne / Autor: Mirsada Lingo-Demirović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/vaznija-rotacija-politicara-nego-vatrogasaca-i-hitne/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot