Toplane u BiH uspješno završile pripreme za zimu: Spremni da griju i prije sezone

Objavljeno: 26. 9. 2017 u 09:31h

Toplane u BiH privode kraju pripreme za novu grijnu sezonu, a ako temperature vazduha budu niske, radijatori će biti topli i prije 15. oktobra, kada zvanično počinje sezona.

Remont postrojenja i toplovodne mreže kod većine preduzeća završen je tokom ljeta, a pri kraju je, kako kažu u toplanama širom BiH, i nabavka energenata, tako da će stanovnici imati kvalitetno grijanje.

U banjalučkoj “Toplani” su istakli da imaju dovoljno energneta za početak sezone.

“Sistem je napunjen, energenta ima dovoljno, a ako se temperatura tri noći bude spuštala ispod 12 stepeni Celzijusa spremni smo da grijanje pustimo i prije zvaničnog početka sezone 15. oktobra”, rekli su u “Toplani”.

Iako su dugovi ovog preduzeća veći od 85 miliona KM i za sobom vuku i dugogodišnje probleme sa grijanjem i snabdijevanjem mnogi Banjalučani se nadaju da će nova toplana na biomasu “Eko-toplana” riještiti ovaj problem.

U preduzeću “Toplane Sarajevo” kazali su da su u periodu van sezone poduzeli čitav niz aktivnosti na pripremi kompletnog sistema za narednu sezonu grijanja.

“Ove godine su izvršeni potpuni remont i rekonstrukcija kotlovskih postrojenja, toplotnih podstanica, da bi i ove godine kao i svake ranije od 15. do 20. septembra bile izvršene funkcionalne pogonske probe kao posljednja tehnička provjera cjelokupnog sistema pred nastupajuću sezonu grijanja”, kazao je Ženja Ljubuškić, šef kabineta direktora ovog preduzeća.

Prema njegovim riječima, početak sezone grijanja je definisan Uredbom o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, prema kojoj zvanična sezona grijanja počinje 15. oktobra.

“Međutim, sezona grijanja može započeti i ranije, u slučaju da dva dana uzastopno prosječna dnevna temperatura zraka bude jednaka ili ispod 12 stepeni Celzijusa”, istakao je Ljubuškić.

Mladen Kasavac, direktor bijeljinske “Toplane”, rekao je da temperature još nisu toliko niske da bi krenuli s grijanjem.

“Završen je i remont postrojenja. Treba još obaviti samo neke sitnice da bi sve bilo spremno za početak grijanja. Cijena grijanja je na prošlogodišnjem nivou od 2,75 KM po metru kvadratnom i korisnici plaćaju šest mjeseci, a oni koji se odluče da to učine za 12 mjeseci prođu i dvostruko jeftinije”, kazao je Kasavac.

Dodao je da, ako bi vanjske temerature bile niske, već od 5. oktobra bi se moglo očekivati da potošači imaju tople stanove. Zoran Knežević, direktor “Toplane” u Prijedoru, kazao je da su nedostake koji su se pojavljivali u prethodnoj grijnoj sezoni otklanjali tokom ljeta.

“Ove godine smo imali ugradnju opreme u podstanicama i radovi su završeni, tako da je sistem spreman za grijenje. U toku je dopuna sistema omekšanom vodom, a nakon toga topla proba, koja prelazi obično u grijanje”, pojasnio je Knežević.

Dodao je da obavezu zagrijevanja stanova imaju od 1. oktobra, a redovana grijena sezona počinje 15. oktobra. U preduzeću “Centralno grijanje” Tuzla kazali su da su tokom čitavog ljeta radili pripreme za novu grijnu sezonu.

“Trenutno smo u završnoj fazi priprema. Ostalo je da se završe sitni poslovi, ali sistem se trenutno dopunjava i vrši hladana proba kako bi evuntualno otklonili neka curenja koja dosad nismo primijetili”, kazao je Adnan Karahmetović, pomoćnik direktora za tehnička pitanja u tom preduzeću.

Dodao je da je sve spremno za novu sezonu.

“Čekamo vremenske prilike, a kod nas sezona najranije može početi 1. oktobra, ali s tim da temperatura tri večeri u 21 čas mora biti niža od 12 stepeni”, dodao je Karahmetović.

Izvor: Nezavisne / Autor: Dajana Miljić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/toplane-u-bih-uspjesno-zavrsile-pripreme-za-zimu-spremni-da-griju-i-prije-sezone/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])