Uzalud i treći upisni rok

Objavljeno: 24. 9. 2017 u 09:57h

Mada podaci još nisu sumirani, jasno je da će i nakon posljednjeg upisnog roka amfiteatri na javnim univerzitetima ostati poluprazni.

Kakvo je interesovanje mladih za studiranje najbolje svjedoči situacija na Saobraćajnom fakultetu u Doboju, gdje je nakon prva dva roka ostalo 106 slobodnih mjesta, a prijavila su se svega četiri kandidata.

Kako nezvanično saznaje Euroblic, situacija nije mnogo bolja ni na drugim fakultetima Univeziteta u Istočnom Sarajevu, mada zvaničnih podataka za juče završeni upisni rok još nema.

“Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu ostalo je 981 slobodno mjesto, rok za prijavu je istekao, ali još nismo dobili sumirane podatke o broju prijavljenih kandidata” – kaže portparolka Univerziteta Jelena Košarac.

Ni na banjalučkom Univezitetu podaci o broju potencijalnih brucoša, prijavljenih u trećem roku još nisu sistematizovani, mada zasigurno nije u pitanju neki težak račun, jer je broj prijavljenih kandidata najčešće jednocifren.

“Prema podacima, kojima do sada raspolažemo, a koji nisu potpuni, na Akademiji umjetnosti prijavila su se šestorica kandidata, na Elektrotehničkom fakultetu 15, na Poljoprivrednom 2, na Prirodno matematičkom 9, na Filološkom 8 i na Šumarskom 4 kandidata. Za prvi ciklus na Ekonomskom fakultetu prijavio se samo jedan kandidat, ali na tom fakultetu su mjesta već ranije popunjena” – kaže portparolka Univeziteta u Banjaluci Slava Govedarica.

I u ovom roku među neslavne rekordere upisao se Rudarski fakultet u Prijedoru, gdje su se za 35 slobodnih mjesta prijavila samo 2 kandidata.

Čak i ako u ponedjeljak polože prijemni ispit, ovaj će fakultet 2. oktobra imati samo 17 brucoša i čak 33 prazna mjesta u amfiteatru.

Slobodnih mjesta će, sasvim izvjesno, ostati čak i na Akademiji umjetnosti.

U sumornoj slici na javnim univezitetima izuzetak su jedino studijski programi za medicinu na Medicinskim fakultetima u Banjaluci i Foči, te banjalučki Fakultet za bezbjednost koji su već odavno popunjeni, pa treće upisnog roka za ove smjerove nije bilo.

Na Medicinskom fakultetu u Banjaluci na trećem roku su prijavljena samo 3 kandidata, kako nezvanično saznajemo za smer zdravstvena njega.

Niko neće na Rudarski

Dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru Vladimir Malbašić ranije je javno pozivao studente da upišu rudarstvo ili geologiju, uvjeravajući ih da inženjera iz ove struke nema na birou, ali to očigledno nije mnogo pomoglo.

Nakon prvog i drugog upisnog roka, u kojima je upisano ukupno 15 studenata, u trećem roku su se prijavila samo 2 kandidata.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/uzalud-i-treci-upisni-rok/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot