Muškarac iz Broda prvi osumnjičeni za novo krivično djelo: Proganjao ženu koju ne poznaje

Objavljeno: 23. 9. 2017 u 16:17h

Prvi slučaj krivičnog djela proganjanja, koji je novina u Krivičnom zakoniku RS, prijavljen je policiji u Brodu.

Sada je na potezu tužilaštvo koje treba da odluči da li će muškarac, koji je osumnjičen da je proganjao stariju ženu od sebe, odgovarati za ovo krivično djelo i biti kažnjen novčano ili zatvorskom kaznom.

Po informacijama iz PU Doboja, Okružnom javnom tužilaštvu podnesen je izvještaj protiv G.K. iz Broda zbog sumnje da je proganjao žensku osobu.

“Za prijavljenog se sumnja da je tokom prošle i ove godine uhođenjem uznemiravao žensku osobu koja sa njim nije željela da uspostavi kontakt” – rekli su u PU Doboj.

Od izvora bliskih istrazi saznajemo da su se osumnjičeni i žena poznavali samo iz viđenja, nisu imali nikakav kontakt i nisu se uopšte družili. Nisu imali zajednične prijatelje, ali je on često bio u njenoj blizini.

“On se uvijek pojavljivao na mjestima gdje je ona dolazila. Bio je na lokacijama kojima se ona kretala, a prijavljeno da je dolazio i do mjesta gdje živi” – saznajemo od našeg izvora iz policije.

Ako se dokaže da je proganjao ženu, G.K. mogao bi da bude novčanom kaznom ili do dvije godine zatvora.

Ova kazne predviđena je članom 144. Krivičnog zakonika RS u kojem je navedeno da onaj ko uporno i kroz duže vrijeme prati ili uhodi drugu osobu, direktno ili preko treće osobe nastoji ili uspostavi neželjeni kontakt koji kod te osobe izaziva promjene životnih navika, tjeskobu ili strah za vlastitu ili bezbjednost bliskih osoba.

Od naših sagovornika saznajemo da ova odredba zakona predviđa proganjanje na svaki način, ne samo ličnim kontaktom.

“To podrazumjeva proganjanje i putem telefona, ali i na društvenim mrežama. Osobe koje se osjećaju ugroženo to obavezno treba da prijave, a da li će se to okarakterisati kao krivično djelo stvar je tužilaca, koji odlučuju da li je neka osoba trpi proganjanje” – kaže naš izvor.

Po ovom članu proganjanje predviđa kazne zatvora od 6 mjeseci do 3 godine za bračne i vanbračne parnere, bilo da su u braku ili su razvedeni, za one koji proganjaju djecu ili osobe sa kojom su u intimnoj vezi.

I zakonodavstvo Srbije takođe ima krivično djelo proganjanje, a svi koji se osjete uznemireno, ugroženo ili uplašeno jer ih neka osoba protiv njihove volje prati, uhodi ili kontaktira to mogu da prijave.

U Hrvatskoj je ova oblast definisana kroz krivično djelo “nametljivo ponašanje”.

Uhođenje na internetu

Znak da neka osoba uhodi drugu na društvenim mrežama jeste da, iako se ne poznaju dobro ili se nikada nisu upoznali, uvijek ostavlja komentare na sve što neko objavi, pa čak i na objave stare nekoliko godina.

Konstantno šalju razne poruke, mada na njih nikada ne dobiju odgovor, šalju zahtjeve za razne igrice i stranice igrice i ne obaziru se na to što ih druga strana ignoriše.

Najbolje ih je izbrisati i blokirati, a ako i pored toga nađu način za komunikaciju, o tome treba obavjestiti policiju.

Izvor: Blic/Željka Knežević

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/muskarac-iz-broda-prvi-osumnjiceni-za-novo-krivicno-djelo-proganjao-zenu-koju-ne-poznaje/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot