Hrvati najviše kupuju u ovoj opštini u BiH: Ovo je nova jeftina destinacija za šoping, granični prelaz obara sve rekorde

Objavljeno: 23. 9. 2017 u 13:32h

Ako je suditi prema zvaničnim podacima, opština Orašje jedna je od najfrekvetnijih opština u Bosni i Hercegovini. Iz susjedne Hrvatske ovdje se dolazi u šoping avanture i pri tome se kupuje ama baš sve, jer je ovdje mnogo jeftinije nego u Hrvatskoj.

Tako je prema podacima koji su saopšteni nakon posjete direktora granične policije BiH Zorana Galića i i Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mira Džakule Jedinici granične policije (JGP) Orašje može se zaključiti kako je ovaj prelaz jedan od najfrekventnijih prelaza u BiH.

U periodu od 1. januara do 30.juna 2017., dakle za prvih šest mejseci tekuće godine, evidentiran je prelazak 2.127.957 osoba i 932.717 prevoznih sredstava preko Međunarodnog graničnog prelaza Orašje.

Ako ćemo izvesti preciznu računicu onda to govori da dnevno ovaj prelaz koristi između 11 000 i 12 000 putnika i preko 5000 vozila!

Razlog za ovo je više nego očigledan, BiH sa stopom poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 17 % idealna je destinacija za ljude koji žele jeftinije da prođu prilikom kupovine.

Prilikom kupovine kupci zadržavaju račune, koje uredno popunjavaju na obrascu za povrat PDV-a. I tu se bilježe rekordi.

Kako je za BUKU izjavio Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje strani državljani su popunili a carinska služba u Orašju ovjerila je 22.528 obrazaca, dok je ukupan iznos povraćenog novca trebao biti 1.707.053,25 konvertibilnih maraka”

To znači da su, teoretski govoreći, strani državljani ostavili u domaćim kasama najmanje 10 miliona maraka!

Preme Kovačeviću, a kako je prenio Glas Slavonije, za čitavu prošlu godinu, prijavljeno je oko 10 miliona maraka, što znači da će 2017.godina biti rekordna po ovim parametrima.

S obzirom na odnos cijena u BiH i Hrvatskoj, to znači da su građani Hrvatske ostavili mnogo više novca, jer nisu mogli izvšiti povrat poreza na ovu, veoma traženu, visoko akciznu robu.

Kako se navodi na sajtu Uprave za indirektno oporezivanje “Fizička lica koja nemaju stalno mjesto prebivališta u Bosni i Hercegovini imaju pravo na povrat PDV-a na robu koju kupe u Bosni i Hercegovini i iznesu je izvan Bosne i Hercegovine, osim na mineralna ulja, alkohol i alkoholna pića i prerađevine od duhana.

“Osim po “špeceraj”, gorivo, lijekove, kupci preko granice odlaze i zbog PVC stolarije, namještaja, dječjih kolica i opreme za novorođenčad, odjeće, obuće, automehaničarskih, vulkanizerskih i frizerskih usluga, ali i školovanja, razonode, zabave i provoda. Najtraženija roba zasigurno je rezani duvan koji se u Orašju prodaje po cijeni od 100 do 120 kuna za kilogram” navodi Glas Slavonije u tekstu o graničnom prelazu Orašje.

Podsjetimo, da je najmanji iznos na koji se može izvršiti povrat poreza na dodanu vrijednost u Bosni i Hercegovini je, prema Instrukciji Uprave za indirektno oporezivanje, a prema članu 10., 100 KM.

Izvor: Buka/Elvir Padalović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/hrvati-najvise-kupuju-u-ovoj-opstini-u-bih-ovo-je-nova-jeftina-destinacija-za-soping-granicni-prelaz-obara-sve-rekorde/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot