Evo kakvo će biti vrijeme do kraja septembra

Objavljeno: 23. 9. 2017 u 16:55h

Promjenjivo i razmjerno nestabilno razdoblje vremena nas očekuje sve do kraja septembra, miholjsko ljeto, malo duži sušniji i stabilniji period tek u drugoj dekadi mjeseca oktobra.

“Nakon vrlo sušnog i vrućeg ljeta koje je zauzelo poziciju jednog od tri najtoplija ljeta u posljednjih 120 godina, sada je uslijedio promjenjiv i zadnjih dana pomalo na subjektivni osjećaj hladniji septembar u odnosu na prošlogodišnji, no podaci to neće pokazati.

Naprotiv, ovogodišnji septembar je na području grada Sarajeva do današnjeg dana za oko 1.3 do 1.8 stepeni topliji od višegodišnjeg prosjeka, a padavinski je potpao u prosječne vrijednosti, a u opisnoj kategoriji «prosječno» će vrlo vjerovatno i ostati do kraja septembra.

Prema trenutnom prognostičkom materijalu numeričkih ensemble modela GFS i ECMWF, a usporedba urađena sa ICON-DWD i WRF-NMM, zbog prisustva plitkog visinskog djelovanja ciklone će padavina biti sve do kraja septembra nad našim područjima, ali one će biti ovog puta tek povremene i ne previše obilne kao proteklih dana, pa će se postojeća suma padavina idućih dana blago povećati. To možemo očekivati u periodu od nedjelje pa sve do srijede, a od 30. septembra pružanjem grebena srednjoevropske anticiklone i prolaznu, ali i kratkotrajnu stabilizaciju vremena, jer bi novi val padavina uslijedio već od 02. oktobra.

U najkraćem, pred nama je izrazito promjenjivo razdoblje vremena u kojem će sve do kraja septembra prevladavati većinom umjereno do pretežno oblačno vrijeme, sa povremenim i kraćim razdobljima kiše i slabijih pljuskova. Međutim, temperature koje su ove sedmice bile ispod prosječnih vrijednosti (za 2 do 4 stepena od višegodišnjeg prosjeka) će se dovesti u prosjek. Za razliku od prošlih dana, temperature dnevne će porasti i uglavnom se kretati do kraja mjeseca uglavnom između 16 i 21, na jugu do 24, dok će jutarnje biti slične trenutnim, dakle između 4 i 10, a u Hercegovini od 10 do 14 stepeni.

Miholjsko ljeto, nešto malo sušnije i toplije razdoblje od prosjeka možemo očekivati, prema trenutnim izgledima, iza 5. oktobra, sa većom vjerovatnoćom ostvarenja iza 10. oktobra. Za Miholjsko ljeto karakteristične su stabilne vremenske prilike i temperature koje često u većem dijelu zemlje prelaze 20, a nekada kada postoje slaganje određenih parametara (jugozapadno visinsko strujanje i pojačani dotok topline sa područja zapadnog Mediterana) i pređu granicu od 25 stepeni.

Ali, kako idemo na dugoročne staze prognoziranja vremena, vjerovatnoće ostvarenja prognoze opada, kako najsigurnija prognoza se može dati u periodu od tri do maksimalno pet dana, pa ćemo prognozu za prvi dio oktobra naknadno pratiti i po potrebi obnoviti početkom oktobra”, rekao je za N1 Nedim Sladić, amater meteorolog.

Izvor: N1

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/evo-kakvo-ce-biti-vrijeme-do-kraja-septembra/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot