Ulice pune vozila sa lošim kočnicama

Objavljeno: 22. 9. 2017 u 15:06h

Četvorotočkaši na tehničkom pregledu “padaju” zbog neispravnosti na kočnicama, plinskim instalacijama i sistemu za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, što je pokazala i preventivna akcija Auto-moto saveza Republike Srpske.

Analiza akcije “Da li vozite tehnički ispravno vozilo –  provjerite”, koja je sprovedena u periodu od 15. do 30. juna, pokazala je da su od 233 pregledana vozila, 35,19 odsto, odnosno 82 četvorotočkaša bila neispravna. Akcija je sprovedena na devet lokacija u Srpskoj, a kod najvećeg broja automobila, 32,19 odsto, neispravna je bila kočiona tečnost.

Akcenat akcije stavljen je na kontrolu amortizera i od 159 kontrolisanih vozila, 18,45 odsto ili 43 motorna vozila imali su loše amortizere.

“U slučaju neispravnosti jednog, potrebno je promijeniti oba amortizera na istoj osovini, kako bi sile koje djeluju na oba točka bile jednake”, istakli su u Auto- moto savezu RS.

Član Upravnog odbora Asocijacije tehničkih pregleda RS Ilija Šerbedžija ističe da je najveći problem to što putevima “krstari” sve više starih automobila, prosječne starosti oko 16 godina, a na nepovoljno stanje na putevima utiče i loša putna mreža u većini opština.

“Sve češći sudari, posebno na mokrom kolovozu, posljedica su neispravnosti kočionog sistema, odnosno kočione tečnosti, gdje vozilo ne može u određenom momentu stati”, rekao je Šerbedžija i dodao da vozači nakon utvrđivanja nepravilnosti na vozilu imaju rok od desetak dana da ih otklone, a potom ponove tehnički pregled.

Iako je akcenat ovogodišnje akcije bio na kontroli amortizera, Šerbedžija kaže da nemaju sve stanice sistem za utvrđivanje ispravnosti amortizera.

“Bilo je nekoliko prijedloga da se uvedu ovi sistemi na sve stanice, ali nisu uvršćeni u pravilnik o tehničkim pregledima”, rekao je Šerbedžija i dodao da je lani u Srpskoj bilo registrovano oko 218 stanica tehničkog pregleda.

Istraživanja pokazuju da je u razvijenim zemljama uzrok svake devete saobraćajke tehnička neispravnost vozila.

“Slična situacija je i kod nas. Kad je riječ o tehničkoj ispravnosti vozila, najvažniji je sistem kočenja”, kazao je direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović.

On je apelovao na vozače da prije registracije vozila, kada je tehnički pregled obavezan, isti urade po propisima, a ne samo formalno, kako bi bili bezbjedniji u saobraćaju.

Procentualni udio neispravnosti na ispitanim vozilima

  • 32,19 – kočiona tečnost
  • 18,03 – uređaji za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju
  • 14,29 – plinska instalacija
  • 8,33 – kočioni sistem
  • 6,67 – pomoćni kočioni sistem
  • 5,58 – rashladna tečnost – klima-uređaj
  • 5,58 – staklene površine i karoserija

Procentualni prikaz stanja amortizera na kontrolisanim vozilima

  • 68,45 – svi amortizeri u dobrom stanju
  • 18,45 – bar jedan amortizer istrošen preko 70 odsto (obavezna zamjena)
  • 13,30 – bar jedan amortizer istrošen oko 50 odsto (potrebna zamjena u skorije vrijeme)

Izvor: Glas Srpske / Autor: Milijana Latinović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/ulice-pune-vozila-sa-losim-kocnicama/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])