Zašto je Tramp prijetio uništenjem zemlje od 25 miliona ljudi?

Objavljeno: 21. 9. 2017 u 18:27h

Donald Tramp otvoreno je zaprijetio “potpunim uništenjem” Sjeverne Koreje, zemlje u kojoj živi više od 25 miliona ljudi. Reakcije na njegov prvi govor u UN-u pristižu sa svih strana svijeta.

Prije nego što je službeni Pjongjang odgovorio na Trampovu prijetnju “potpunim uništenjem” Sjeverne Koreje, oglasili su se predstavnici niza drugih država i oštro osudili Trampovu ratobornu retoriku.

Podsjetimo, američki predsjednik izneo je viziju svijeta sastavljenog od suverenih država koje rade za dobro svojih građana, ali veliki dio izlaganja na zasjedanju Generalne skupštine UN posvetio je napadu na, kako ih je nazvao, “užasne režime”: Sjevernu Koreju, Iran i Venecuelu.

“Bio je to pogrešan govor, u pogrešno vrijeme i pred pogrešnom publikom” – rekla je švedska ministarka diplomatije Margot Valstrom.

U svom prvom nastupu na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika, američki predsjednik iskoristio je 41 minut dug govor da bi napao iranske nuklearne i regionalne ambicije, kolabirajuću ekonomiju Venecuele i prijetnju islamističkih ekstremista. Kritikovao je i kubansku vladu.

Govoreći o Iranu, Tramp je pozvao na ponovne pregovore o nuklearnom sporazumu iz 2015. koji je postigao njegov prethodnik Barak Obama. Taj dogovor nazvao je sramotom i natuknuo da ga neće ponovo potvrditi sredinom oktobra.

Vezano za Venecuelu, Tramp je tamošnju lošu situaciju nazvao “potpuno neprihvatljivom” i dodao kako Sjedinjene Države ne mogu samo stajati sa strane i posmatrati, upozorivši da Vašington već razmatra dalje korake, piše britanski Gardijan a prenosi Index.

Francuski predsjednik Emanuel Makron, koji je takođe govorio na Generalnoj skupštini, branio je nuklearni sporazum s Iranom.

“Poništenje sporazuma bila bi strašna greška” – istakao je Makron.

Jedan od rijetkih šefova država koji su podržali Trampovu retoriku je izraelski premijer Benjamin Netanjahu, koji je rekao da sporazum s Iranom treba mijenjati ili posve poništiti, pri čemu je iskazao protivljenje širenju iranskog uticaja na Bliskom istoku.

Stopama Hruščova

U Gardijanovoj analizi prvog Trampovog govora u UN-u navodi se da se radilo o govoru kakav na Generalnoj skupštini UN-a nije održao još nijedan američki predsjednik.

Nije to prvi takav govor održan u UN-u, ali takvom retorikom nije se služio nijedan lider iz Vašingtona. Trampov govor podsjeća na izlaganja Nikite Hruščova, Fidela Kastra ili Uga Čaveza, navodi britanski list.

U istoriji UN-a nije bilo puno otvorenih prijetnji “potpunim uništenjem” neke druge zemlje, a zanimljivo je da Tramp svoju prijetnju nije usmjerio prema režimu sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, već prema cijeloj zemlji u kojoj živi više od 25 miliona ljudi.

Još je zanimljivije da je Tramp prijetnju “potpunim uništenjem” Sjeverne Koreje iznio samo nekoliko minuta nakon što je generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš apelovao na “smirenu retoriku”.

“Vatrene riječi mogu dovesti do fatalnih posljedica” – rekao je Gutereš prije nego što se na pozornicu popeo Tramp i izrekao niz upravo takvih riječi.

Zašto je preskočio Rusiju i Saudijsku Arabiju?

Tramp je u svom prvom govoru u UN-u žestoko napao Sjevernu Koreju, Venecuelu i Iran, ali je “zaboravio” da spomene tri faktora koji i te kako utiču na svjetsku bezbjednost:

Globalno zagrijavanje (za koje Trampovi obožavatelji misle da je liberalna zavjera, a ne naučna činjenica), Rusiju, i Saudijsku Arabiju, zemlju koja je glavni svjetski izvor islamističkog terorizma.

Američki predsjednik želio je da povuče jasnu crtu razgraničenja između vlastitog pogleda na međunarodne odnose i pogleda svojih prethodnika. Više puta je naglasio kako različite nacije imaju pravo na svoju kulturu i svoje vrijednosti, bez uplitanja bilo koga sa strane, pa dodao da UN vidi kao forum za saradnju između moćnih i važnih zemalja, a ne za uvođenje “globalne vlade”.

Zašto je Tramp, dakle, izbjegao da spomene Rusiju i Saudijsku Arabiju? Odgovor se možda krije u brifingu koji je s novinarima uoči sjednice UN-a održao jedan od viših zvaničnika Bijele kuće.

Naime, na tom brifingu za novinare zvaničnik je insistirao na “duboko filozofskom” aspektu Trampovog obraćanja koji označava njegov pristup spoljnoj politici nazvan “principijelni realizam”, piše Gardijan.

Upravo je taj “principijelni realizam” Trampova administracija dosad koristila kako bi opravdala izostanak bilo kakve kritike Saudijske Arabije, Rusije i ostalih (percipiranih ili stvarnih) američkih spoljnopolitičkih partnera.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/zasto-je-tramp-prijetio-unistenjem-zemlje-od-25-miliona-ljudi/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot