Pahulje na Bjelašnici, Romaniji i Čvrsnici

Objavljeno: 20. 9. 2017 u 19:19h

Iako jesen stiže tek u petak izgleda da ju je preduhitrilo zimsko vrijeme, jer je na Bjelašnici, romanijskom platou i na planini Čvrsnici pao prvi snijeg, i to dosta ranije nego prethodnih godina.

Kako kažu bh. meteorolozi, moguće je da snijeg pada i na drugim višim planinama u BiH, dok u nižim krajevima snijeg neće padati jer su temperature vazduha trenutno visoke.

“Vidjeli smo da je snijeg pao i u višim planinama u Sloveniji i Hrvatskoj, a možemo ga očekivati i u Srbiji. Danas će biti znatno hladnije, uz jaču i obilniju kišu i ako pogledamo temperature, izgleda kao da je sredina novembra, a ne, kalendarski, ljeto. Ova situacija neće dugo trajati, ide postepena stabilizacija”, navodi Milica Đorđević, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS.

Prema prognostičkim podacima, slijedi suvo vrijeme, sunčani intervali i postepeni porast temperature. Nove padavine bi se mogle očekivati krajem mjeseca i početkom oktobra. Prema dugoročnoj prognozi, jesen će biti ipak topla i ugodna.

“Na prostoru Bosne i Hercegovine, prema dostupnim prognostičkim materijalima, jesen bi trebalo da bude nešto toplija u poređenju s prosječnim temperaturama vazduha tokom jeseni, koje će u prosjeku iznositi i do 20 stepeni. To ne znači da neće biti izraženijih hladnijih razdoblja. Očekuje se da će pasti prosječna količina padavina. Hladniji periodi se očekuju u drugoj polovini septembra, početkom oktobra i krajem novembra”, navodi Dženan Zulum, meteorolog HMZ FBiH.

Meteorolozi podsjećaju da je iza nas jedno od najtoplijih i najsuvljih ljeta u zadnjih nekoliko godina.

Izvor: Nezavisne/Renata Milić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/pahulje-na-bjelasnici-romaniji-i-cvrsnici/||claudebot