Trojicu štrajkača Željeznica RS odvezla hitna, jedan od njih operisan

Objavljeno: 17. 9. 2017 u 12:11h

Od trojice radnika Željeznica RS koji su juče odvezeni u hitnu jedan je operisan, dok je dvojici ukazana pomoć u vidu infuzije i tableta.

Izvjestio je o stanju kolega štrajkač Dragan Peulić, koji kaže da su kolege dobile račune za medicinske usluge jer im nije uplaćeno socijalno, a što je i razlog njihovog štrajka.

Juče je bio 6. dan štrajka, a nezadovoljni radnici traže da im se pored osiguranja isplate naknade za topli obrok i prevoz.

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno transportne-delatnosti u ŽRS rekao je da nemaju ni ćebad zbog čega se smjenjuju u boravku na stanici, naročito tokom noći, a osim toga odlaze i na tuširanje.

Radnici u štrajku su rekli da im je jako hladno zbog čega se smjenjuju da bi se uspjeli koliko toliko odmoriti i izdržati štrajk.

Tokom sastanka koji su imali sa predstavnicima Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite RS dobili su, kažu, potvrdu da je njihov štrajk zakonit, odnosno da nisu tačne tvrdnje uprave preduzeća da je u pitanju nelegalna aktivnost.

U konsultaciji sa advokatima pokrenuće adekvatan postupak protiv uprave preduzeća obzirom da su juče medijima dostavili podatke o tome koliko duguju svakom od 11 radnika koji su u štajk stupili u ponedjeljak.

Uprava preduzeća objavila je da Marinu duguju 50 KM, a ostalim radnicima između 100 i 250 KM, kao i da to nisu razlozi za koje vrijedi rizikovati zdravlje. Radnici su odmah poručili da su ovi iznosi od vitalnog značaja za njihove porodice.

“Moje lično primanje je moje lično i nije se smjelo objaviti. Ne bi bio problem ni što su objavili nego su objavili netačne podatke, obmanuli su javnost. Nisu naveli avgustovsku naknadu za prevoz i topli obrok, što nam duguju” – rekao je Marin.

Prema njegovim riječima radnici koji su u štrajku potražuju dvije naknade za topli obrok i četiri za prevoz iz ove godine.

“Uprava uporno prešućuje da u prosjeku radnicima duguje po 10.000 KM” -rekao je Marin dodao da su u pitanju dugovanja nastala prema radnicima u godinama prije ove.

“Sada je sigurno da je ovo štrajk za budućnost mladih u RS” – kazao je Marin.

Izvor: Blic

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/trojicu-strajkaca-zeljeznica-rs-odvezla-hitna-jedan-od-njih-operisan/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot