Srbija ili Slovenija: Košarkaška istorija piše se na Bosforu

Objavljeno: 17. 9. 2017 u 15:02h

Košarkaši Srbije i Slovenije večeras pišu istoriju na Bosforu. “Orlovi” i “zmajčeki” u Istanbulu se bore za evropsko zlato, u finalu koje je zakazano za 20.30 sati.

Ni jedna ni druga reprezentacija nikada nisu osvojile kontinentalnu krunu, bar ne pod ovim imenima. Srbi su se radovali najsjajnijim odličjima dok su nastupali za SFR Jugoslaviju i SR Jugoslaviju, a Slovenci za SFRJ. “Orlovi” su mogu pohvaliti medaljama sa najvećih takmičenja. Godine 2009. bili su srebrni na EP, a isti podvig su ponovili na posljednjim Igrama u Riju, te Mundobasketu. Pa ipak, srpsko zlato je ostajalo nedosanjani san.

Iz ugla Amera

Evrobasket se ne prati samo na Starom kontinentu, već i u Americi. Tako se na jednom od foruma oglasio i jedan ljubitelj igre pod obručima.

“Ova reprezentacija Srbije je sastavljena od rezervnih dijelova, tu su momci sa kraja klupe za rezerve i – Bogdan Bogdanović. Slovenija je, sa druge strane, trenutno u situaciji koja se dešava jednom u životu. Ovo je “sad ili nikad” za njih, neće im se ponoviti. Ipak, kladim se na Srbiju, jer sam ovakav scenario vidio previše puta. Taman pomislite da su mrtvi, a oni izvuku nekog lika za kog nikada niste čuli. On pritom izgleda identično kao momak koga mijenja, neobrijan, frizura od tri dolara, prezime na “ić”. I, onda vas prosto, u košarkaškom smislu, “ubije”. I, onda nikada više ne čujete za njega, jer je on rođen i odrastao samo sa jednim ciljem u životu, da vas košarkaški “ubije”. Poslije toga implodira. Ili ode da gaji jabuke kao Darko Miličić”.

Srbi vs Slovenci 9-9

I onda, kada se to možda i najmanje očekivalo, u kampanji u kojoj nedostaje osam reprezentativaca, četa Aleksandra Đorđevića je stigla na korak do tog sna. Preko Letonije, Turske, Velike Britanije, Belgije, Mađarske, Italije i Rusije, Bogdan Bogdanović i društvo su vizirali veliko finale u kojem su, ako je vjerovati kladionicama, blagi autsajderi.

Dva tima sastaće se po 19. put. Zanimljivo, trenutni skor je 9-9. “Orlovi” su posljednje trijumfe opstvarili u prijateljskim odmjeravanjima snaga u Ljubljani i Banjaluci. Večeras slijedi duel koji će biti sve samo ne prijateljski.

“Uradili smo dobar posao do sada. Podvukao bih to do sada. Zasluženo smo u finalu. Nikad ne propustim priliku da momke pohvalim javno i njih direktno. Od prvog dana pokazali su maksimalan odnos prema radu ozbiljnost profesionalnost prema svim obavezama. Ovo je lijepa potvrda takvog odnosa prema poslu kojim se bavimo” – rekao je srpski selektor Aleksandar Đorđević na press konferenciji pred završnu bitku.

Sale nacionale je ohrabrio naciju izjavom da su njegovi izabranici pokazali mnogo, ali ne sve, te da imaju još prostora za napredak.

“Momci znaju da odbranom možemo do trofeja koji sanjamo. Za ovo radimo, ne treba stati na ovome. Maksimalno poštujemo Slovence. Pokazali su sjajnu košarku do sada. Zasluženo su u finalu. Odlično su vođeni. Ne možemo da izađemo i gledamo kako to lijepo izgleda. Ne bih trošio više riječi o njima. Sve je do nas. Naša sigurnost, hrabrost. Naša bitka” – dodao je jedini čovjek koji je i kao igrač i kao trener nastupio u finalima EP, SP i OI.

Đorđević je, dakle, ulogu favorita prebacio na slovenačku stranu. A selektor “zmajčeka”, srpski struučnjak Aleksandar Kokoškov, imao je zanimljiv odgovor na tu konstataciju.

“Znam šta je Sale poručio medijima, a znam i šta je rekao u svlačionici. Normalno je da imaš neku rezervu, da ispoštuješ protivnika pred novinarima. Ali, siguran sam da će na zatvorenom sastanku reći: “Daj da pregazimo ove Slovence”. To ne može da me prevari” – jasan je Kokoškov.

Invazija Slovenaca

Osim 11 čarter letova koliko treba da stigne u Istanbul, Slovenci dolaze kombijima i automobilima. Očekuje se da na tribinama tokom finala bude bar 5 000 njihovih navijača. Prema informacijama koje stižu iz Istanbula, trebalo bi da dođu i predsjednik Slovenije Borut Pahor i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković. S druge strane, i Srbija je imala zavidan broj navijača u polufinalu protiv Rusije. Pristalice “orlova” večeras će biti još više, što garantuje “ludnicu” na tribinama.

Energija i hrabrost nisu dovoljni

Mladi stručnjak se potom osvrnuo i na završnu bitku u kojoj će Đorđevićeva prednost veće iskustvo i kao igrača i kao trenera.

“Ta njegova harizma i znanje, sve što donosi, kvalitet kao igrač, sada kao trenera. Ja to iskustvo nemam, ovo je moje prvo finale EP. Međutim, ne racionalizujemo ovaj momenat, imamo isti pristup, istu pripremu, da se koncentrišemo na manje stvari, da manje čitamo novine, da manje budemo na društvenim mrežama. Glava mora biti čista i fokusirana samo na utakmicu. Neće se na terenu pojaviti neko ko se neće zalagati 100 odsto. I s njihove i sa naše strane će utakmica da se igra 110 odsto. Ali moraš da igraš pametno, dobro, zajedno. Energija je velika stvar, hrabrost takođe, ali to neće biti dovoljno. Moraš da igraš dobro” – zaključio je Igor Kokoškov.

Od 16 časova na teren će izaći Španci i Rusi, koji će se boriti za bronzu.

Izvor: Srpskacafe

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/srbija-ili-slovenija-kosarkaska-istorija-pise-se-na-bosforu/||claudebot