Slijepa Dobojka Nataša Arsenović srcem vidi, a rukama stvara bajkovitu keramiku

Objavljeno: 16. 9. 2017 u 14:18h

Nataša Arsenović (18) iz Doboja, koja je slijepa od svoje devete godine, vještim rukama na grnčarskom kolu stvara prava umjetnička djela od keramike.

Nataša već godinu i po izrađuje grnčariju u umjetničkoj radionici akademskog vajara Drage Handanovića, a svojim rukama može stvoriti sve što poželi, od posudica i vaza, pa sve do figura kućica ili životinjica.

Ova posebna djevojka, iako uskraćena za čulo vida, svojim prstima i te kako dobro vidi, a pravi performans na grnčarskom kolu priredila je u četvrtak uveče publici u srbačkom Domu kulture, na otvaranju izložbe svojih keramičkih radova.

Nataša kaže da se za tehniku grnčarstva zainteresovala nakon što je slučajno prisustvovala jednoj Handanovićevoj radionici, koji je uvidjevši njen talent odmah predložio časove.

“Modelirala sam razne figure, ali svaka od mojih formi je različita. Nikada sebi nisam zadala cilj da nešto moram uraditi, jer ne ispadne onako kako sam planirala. Vodim se svojim osjećajem, bacim se u razmišljanje i pustim mašti na volju, a iz toga uvijek nastane nešto novo i drugačije” – kaže Nataša.

Njen mentor Drago Handanović kaže da među vajarima ima dosta slijepih osoba, ali da do sada nije naišao na podatak da je neka slijepa osoba u svijetu savladala rad na grnčarskom kolu, što su mu potvrdili i na međunarodnim simpozijumima.

“Nataša posjeduje posebnu senzibilnost za forme u skulpturi. Za veoma kratko vrijeme uspješno je savladala tehnike grnčarstva jer ima poseban talenat. Ona vidi srcem i takav osjećaj za umjetnost se rijetko viđa” – kaže Drago.

Stručni saradnik Centra za kulturu i sport iz Srpca Stevan Umljenović rekao je da je izložba Natašinih radova u Srpcu prva koja je organizovana izvan Doboja, a da će se postavka u narednom periodu najvjerovatnije preseliti u Laktaše i Banjaluku. Zainteresovani građani izložbu će moći pogledati u Srpcu u naredne dvije sedmice.

Školovanje

Nataša se školuje u Zavodu za slijepe i slabovide “Budućnost” iz Dervente. Završila je osnovnu muzičku školu i pravi je virtuoz na klaviru. Planira da postane fizioterapeut, ali ističe da će nastaviti da se bavi vajarstvom. Veliku zahvalnost duguje porodici koja joj je pomogla da prevaziđe tešku bolest zbog koje je ostala slijepa i koja joj je, kako kaže, ulila snagu da savlada sve životne prepreke.

Izvor: Glassrpske/Dejan Jovičić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/slijepa-dobojka-natasa-arsenovic-srcem-vidi-a-rukama-stvara-bajkovitu-keramiku/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot