Poplava uzima danak u Doboju: Raste broj oboljelih od tuberkuloze

Objavljeno: 15. 9. 2017 u 17:19h

Poplava je uzela danak, u godinama nakon nje u Doboju raste broj oboljelih od tuberkuloze. Svake godine je više od deset novih slučajeva, a lane su u dobojskoj bolnici liječili i troje djece predškolskog i školskog uzrasta.

Trenutno na plućnom odjeljenju leže četiri pacijenta, a iako dolaze iz cijele regije najviše ih je sa područja Doboja.

“U 2016. godini imali smo ukupno 87 novootkrivenih slučajeva tuberkulčoze pluća, pulomonalne i ekstrapulmonalne, na dobojskoj regiji, porast je vezan za dobojsku opštinu, Doboj je opština koja je bilježila najveći porast“, rekao je regionalni koordinator za borbu protiv tuberkuloze prim.dr Neđo Mitrović.

Loši uslovi života i pad imuniteta su glavni okidači, a tome je kažu ljekari doprinijelo stanje poplave i period poslije nje. I u lokalnom Crvenom krstu kažu da je sve više osoba u stanju socijalne potrebe, a redovno obilaze 80 takvih korisnika.

“Pogotovo dosta toga imamo u ruralnim područjima koja su nepristupačna, udaljena, i od prvih ambulanti, trgovina, ne mogu sebi priuštiti kupiti i kad imaju nekih para“, rekao je Mićo Arsenić iz dobojskog Crvenog krsta.

Najviše su pogođene osobe poslije 65. godine, a uz starost i siromaštvo, bolest ide uz maligna oboljenja ili dijabetes. Ljekari kažu da djeluju i preventivno, odlaskom na potencijalna žarišta, a Odjeljenje koje je renovirano prije četiri godine i kadar pružaju uslove za liječenje. Problem stvara nedostatak ATL terapije, ali u posljednjih godinu dana, pacijenti mogu da je nabave u apotekama.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/poplava-uzima-danak-u-doboju-raste-broj-oboljelih-od-tuberkuloze/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot