Odjeljenje dječije hematoonkologije na evropskoj mapi centara

Objavljeno: 14. 9. 2017 u 18:55h

Evropsko udruženje za hemofiliju i bolesti zgrušavanja krvi krajem juna dodijelilo je sertifikat Odjeljenju dječije hematoonkologije Klinike za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske, čime je uvršteno u evropsku mapu centara za liječenje hemofilije i jedini je takav centar u BiH.

Šef Odjeljenja dječije hematoonkologije Jelica Predojević Samardžić istakla je da ovakvo priznanje u regionu posjeduju Beograd i Novi Sad, u Srbiji, te Zagreb i Split, u Hrvatskoj.

“To ima veliki značaj za naše odjeljenje i za dugogodišnji napor koji je uložilo Odjeljenje hematoonkologije, Klinika i cijeli zdravstveni sistem Republike Srpske, da se pacijentima koji su oboljeli od hemofilije obezbijedi sveobuhvatan i savremen tretman”, ocijenila je Predojević Samardžić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Ona je podsjetila da je proces trajao oko šest mjeseci i dodala da u Srpskoj postoji 78 pacijenata oboljelih od teškog oblika hemofilije, te da se više od 50 odsto sada nalazi već u odrasloj dobi.

“Formiranjem ovog centra i saradnjom sa kolegama koji se bave odraslim pacijentima napravićemo mjesto gdje se oni u toku 24 časa svaki dan mogu obratiti za terapiju, pomoć i savjet”, napomenula je Predojević Samardžić.

Ona je naglasila da su pacijenti sa hemofilijom koji su se liječili tokom rata, kada nije bilo adekvatne terapije, danas osobe sa teškim invaliditetom, služe se ortopetskim pomagalima, a mnogi čekaju na operacije.

Načelnik Klinike za dječije bolesti Vladimir Mirošljević rekao je da je Klinika za dječije bolesti krovna institucija koja se bavi zdravljem djece u Republici Srpskoj.

On je istakao da su ljudi sa Odjeljenja hematoonkologije uložili veliku energiju i trud, kao i da su na to ponosni Klinika, UKC i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Zamjenik generalnog direktora UKC-a Nenad Stevandić napomenuo je da hematoonkologija, kao odjeljenje za najteže dječije pacijente, ima briljantne rezultate i u drugim liječenjima.

On je naveo da ovaj sertifikat znači da su dostignuti standardi i nivo koji će omogućiti kvalitetniji život djeci koja se liječe na ovom odjeljenju.

Maja Jošić, majka oboljelog trogodišnjeg dječaka Vanje, rekla je da je njenom sinu postavljena dijagnoza sa devet mjeseci i da prima profilaksu dva puta sedmično, te da se veoma dobro osjeća.

“Ovo nam znači mnogo, drago mi je zbog mog sina i ostale djece da imamo mjesto gdje se možemo obratiti u svako doba dana. Imamo sve što nam treba”, naglasila je Jošićeva.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/odjeljenje-djecije-hematoonkologije-na-evropskoj-mapi-centara/||claudebot