Holanđani s ostrva S.Martin evakuisali samo Amerikance…

Objavljeno: 10. 9. 2017 u 14:06h

Britanski turisti sa ostrva Sent Martin poručili su danas da se osjećaju napušteno i od strane SAD, ali i svoje države, nakon što su spasilačke ekipe Holandije odbile da ih ukrcaju na posljednji avion i sprovedu na sigurno, navodeći da nemaju dozvolu za to jer oni nisu američki državljani.

Kako biše britanski “Telegraf”, to je posljednji avion koji je poletio prije nego što se uragan Hose spusti na to područje.

Liz Džekson (33) i njen momak Kreg Gest (34) iz Barnslija bili su na ljetovanju na ostrvu Sent Martin zajedno sa parom iz Notingema gdje su preživjeli snažni uragan Irma koji je opustošio to područje i do subote ujutru ih ostavio u hotelu sa samo jednom flašicom vode, bez hrane i struje dok su naoružani pljačkaši harali okolo pustošeći kuće i hotele. Kako se navodi, oni su osjetili olakšanje kada su ugledali kolonu džipova koja pristiže u pomoć turistima iz ruševina hotela.

Međutim, olakšanje je trajalo do trenutka kada su holandske spasilačke ekipe, uprkos tome što su imali mjesta u vozilima, odbili da ih povezu, zato što nisu američki državljani. Konvoj džipova holandske vojske stigao je u subotu do uništenog hotela “Rojal palm bič”, u kojem su i Britanci odsjeli, da spasu stotine ljudi i ukrcaju ih na avion prije nego što uragan Hose pogodi ostrvo.

“Bilo je slobodnih mjesta u džipovima, ali je njima rečeno da ne mogu da uđu jer nisu američki državljani, a da sa britanskom vladom ne postoji aranžman”, rekao je brat Liz Džekson.

Kada je kolona holandskih vojnih džipova otišla, ostavljajući Britance, par se uputio ka oštećenom aerodromu, u nadi da će ipak nekako uspjeti da se ukrcaju u vojni avion i napuste ostrvo, ali su tamo ponovo dobili odgovor negativan odgovor zvaničnika.

“Imamo samo letove za Amerikance. Oni odlučuju koga će prihvatiti. Možemo da šaljemo samo američke državljane trenutno”, rekao im je holandski zvaničnik, koga su tom prilikom snimili.

U subotu uveče, avion je odletio, a oni su ostali na aerodromu ne usuđujući se da idu na ulice niti da se vrate u ruševine hotela. Oni su, navodi se, bili tamo sa porodicom iz Antigve, čijoj petogodišnjoj ćerki nije dozvoljeno da se ukrca zato što nema američko državljanstvo kao njeni roditelji.

Kako piše britanski dnevnik, ne očekuje se da će pomoć Bitanije stići prije ponedjeljka, do kada će uragan Hose već pogoditi tu oblast.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/holandani-s-ostrva-s-martin-evakuisali-samo-amerikance/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot