Pacijenti pišu prijave: Žalbe zbog recepata, rehabilitacije i naplaćivanja participacije!

Objavljeno: 9. 9. 2017 u 15:31h

Čekanje na pregled kod specijaliste, odobrenje za banjsku rehabilitaciju, kao i obračun participacije najčešće su primjedbe pacijenata na rad domova zdravlja u Republici Srpskoj.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS ističu da su za šest mjeseci ove godine imali 41 prijavu osiguranika na povrede prava u domovima zdravlja. Utvrđeno je da je 25 prijava bilo opravdano.

“U najvećem broju slučajeva radilo se o nepravilnostima kod propisivanja lijeka na recept, neupućivanju osiguranika na produženu medicinsku rehabilitaciju, iako za to postoje medicinske indikacije, naplaćenu participaciju, iako je riječ o osiguraniku koji je oslobođen plaćanja ove obaveze i slično” – naveli su u Fondu i dodali da se broj žalbi smanjuje iz godine u godinu.

Ističu da ukoliko se ispostavi da je riječ o osnovanim prijavama, a najčešće se radi o naplaćenoj usluzi, osiguraniku se vraća novac na teret zdravstvene ustanove koja je naplatila uslugu koju nije trebala.

Direktorica Doma zdravlja Novo Goražde Jelena Gavrilović kaže da je i u ovoj zdravstvenoj ustanovi bilo žalbi pacijenata koje su bile opravdane, a odnosile su se na ljubaznost osoblja.

“Imali smo situaciju da je prilikom transporta teško oboljelog pacijenta vozač bio prilično neljubazan i drzak prema njemu, zbog čega je pokrenut disciplinski postupak. Radnik je dobio opomenu pred isključenje sa posla” – kazala je Gavrilovićeva.

Dodaje da se pacijenti često žale na promjenu liste lijekova, na šta domovi zdravlja nemaju nikakvog uticaja.

Sa pritužbama pacijenata problema nemaju u Domu zdravlja u Čelincu, a u prilog tome govori i podatak da iz godine dobijaju visoke ocjene za kvalitet usluga.

“Ankete kažu da smo među boljima, a ocjena pacijenata je oko 4,7, što nas ohrabruje da i dalje savjesno i dogovorno radimo svoj posao. Bude poneka sporadična pritužba u sezoni odmora kada se na pregled čeka možda duže nego inače, ali i to nekako uspijevamo da prebrodimo” – kazao je direktor čelinačkog Doma zdravlja Draško Kuprešak.

Ankete

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da osiguranici mogu da popune prijavu povrede prava ukoliko smatraju da im je prekršeno neko od prava iz zdravstvenog osiguranja, te da i oni sami redovno komuniciraju sa osiguranicima.

Ističu da su od 2011. godine u svim opštinama imenovani zaštitnici prava koji su na raspolaganju svim osiguranicima.

Izvor: Glassrpske/Milijana Latinović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/pacijenti-pisu-prijave-zalbe-zbog-recepata-rehabilitacije-i-naplacivanja-participacije/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot