Hercegovina na koljenima: Šteta od požara u Trebinju premašila milion maraka! (Foto)

Objavljeno: 7. 9. 2017 u 20:14h

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati hercegovačka sela u kojima nije bilo požara, pa i ne čudi da je vatra samo na području Trebinja ostavila štetu veću od milion maraka.

Život u trebinjskom selu Dubočani skoro da se ugasio. Šuma i pašnjaci pretvoreni su u zgarišta, izgorjeli su vinogradi, voćnjaci, sve osim kuća. Mještani kažu – tužno i jezivo.

“To je izgorjelo i uništeno, pa kada dođeš ovdje fino ti se smuči, vjerovali ili ne. Ovdje sam rođen i odrastao ovdje, pod ovim hrastom ladovao ko dijete. Teško je¨”, priča Milorad Anđelić, selo Dubočani.

U “Šumama Srpske” procjenjuju da su ostali bez skoro 22.000 hektara- indirektna šteta je veća od dva miliona maraka, direktna se ne može ni zamisliti. Da se sve vrati na staro trebaće i truda i vremena, a najviše novca.

Prvi ljudi Šuma Srpske nadu polažu u pomoć Vlade RS.

“Sama direktna šteta koja se obračunava prosto, drvna masa puta najniža cijena izađe preko 2.200.000 maraka. Da bi se pomoglo i obnovilo ovo zemljište i sredina trebalo bi jako puno rada i puno novca”, kaže Branko Tasovac, direktor Centra za gazdovanje kršom.

“Ovo su ipak štete koje nose milionske iznose tako da će Vlada RS iz sredstava proširene produkcije pokušati da pomogne u onom dijelu koliko je neophodno da bi se sve ovo područje saniralo”, naveo je Risto Marić, generalni direktor “Šuma Srpske”.

Za prvu pomoć na račun Centra za gazdovanje kršom biće uplaćeno 250.000 maraka, obećao je Marić. Male i siromašne opštine Bileća i Ljubinje svoju štetu još nisu sabrale. Kažu, ne zna se koja je veća- ekonomska ili ekološka

“Štete još nismo procijenili. Nisu ekonomske tolike kolike su ekološke štete”, kaže Zdravko Ivković, šef Šumske uprave Bileća.

“Ali su štete u svakom slučaju ogromne. U zadnjih 20 godina sigurno ovakve požare mi nismo imali na ovim područjima”, navodi Milenko Rudan, šef Šumske uprave u Ljubinju.

Ni Trebinjci ne pamte ovoliko požara i procjenjuju da im je izgorjelo više od devet hiljada hektara površine.

O štetama na području grada Trebinja direktor Šuma Srpske razgovarao je sa gradonačelnikom Lukom Petrovićem. Šta je na sastanku bilo, ATV nije saznala. U telefonskom razgovoru gradska portparolka je rekla da je sastanak samo za odabrane, a da mi nismo poželjni.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/hercegovina-na-koljenima-steta-od-pozara-u-trebinju-premasila-milion-maraka-foto/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot