Doboj: Radnicima Gradske uprave smanjene plate

Objavljeno: 7. 9. 2017 u 12:59h

Odbornici Skupštine grada Doboja usvojili su na današnjoj sjednici odluku o smanjenju plata za 23 odsto radnicima u Gradskoj upravi i javnim ustanovama čiji je osnivač grad.

Smanjenje plate obrazloženo je kao mjera štednje, sa ciljem prevazilaženja teške finansijske situacije zbog smanjenja priliva budžetskih sredstava, a rok za postupanje u skladu sa odlukom je 90 dana.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Nebojša Marić pojasnio je da se smanjenje plata odnosi samo na tekuću budžetsku godinu i da se sprovođenjem odluke očekuje ušteda od 1.000.000 KM.

Ova odluka odnosi se na funkcionere, službenike, namještenike i ostale zaposlene u Gradskoj upravi, direktore i radnike u javnim ustanovama i institucijama, čiji je grad osnivač.

Usvojena je i odluka da se koeficijenti plata u javnim ustanovama i preduzećima čiji je osnivač ili većinski vlasnik Gradska uprava, uskladi sa zakonskim aktima.

Odbornici su usvojili odluku o izvršenju budžeta za šest mjeseci ove godine, prema kojem je ostvaren suficit u iznosu od 141.779 KM.

U navedenom periodu Grad je ostvario prihode u iznosu od 15.394.011 KM ili 46 odsto od ukupnog plana za ovu godinu, odnosno 91 odsto plana za prvih šest mjeseci.

Na Skupštini grada usvojena je odluka o pokriću kumulativnog budžetskog deficita utvrđenog za prošlu godinu u iznosu od 4.959.855 KM, i to kreditnim sredstvima u iznosu od 4.000.000 KM, te smanjenjem budžetske potrošnje u ovoj godini za 100.000 KM, u 2018. za 200.000 KM i u 2019. godini za 659.855 KM.

Zaključno sa julom, ukupno zaduženje Grada iznosi 47.007.352 KM.

Odbornicima je predstavljena informacija o radu Pravobranilaštva Republike Srpske sa sjedištem u Doboju za prošlu godinu.

U informaciji je navedeno da je od 2001. do prošle godine bilo 213 parničnih predmeta, od kojih se grad Doboj u 135 predmeta pojavljuje kao tužilac, a u 78 predmeta kao tužena strana.

U navedenim predmetima, bez obračunatih kamata, Doboj potražuje 1.688.715 KM, a od grada se potražuje 4.168.177 KM.

Završeno je 94 predmeta, dok je 119 ostalo neriješeno. U dobijenim sporovima Grad potražuje 570.375 KM, a u izgubljenim duguje 923.211 KM. Troškovi za izgubljene sporove iznose 81.369 KM.

Na današnjoj sjednici raspisan je konkurs za izbor direktora i članova upravnih odbora u javnim ustanovama čiji je osnivač Gradska uprava.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/doboj-radnicima-gradske-uprave-smanjene-plate/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot