Odobreno oko 3.700 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju

Objavljeno: 6. 9. 2017 u 16:40h

Za parove koji se bore protiv steriliteta postupak vantjelesne oplodnje jedina je šansa da dobiju potomke, a za deset godina, koliko se ova procedura radi kod nas, odobreno je 2.658 zahtjeva za prvi i 1.139 zahtjeva za drugi pokušaj.

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS kažu da je osiguranicima od 2007. godine omogućeno pravo na vantjelesnu oplodnju o trošku osiguranja, s tim da je pravo na dvije procedure uvedeno od kraja 2011. godine.

“U protekle tri godine Fond je za vantjelesnu oplodnju izdvojio oko 7,2 miliona maraka, a za ovu godinu planiran je iznos od oko 2,5 miliona”, istakli su u Fondu i dodali da jedna procedura košta oko 5.500 KM.

Ističu da ugovor za pružanje ove usluge imaju sa privatnom zdravstvenom ustanovom “Mediko S” iz Banjaluke, koja je za sada jedina u RS u kojoj se može raditi vantjelesna oplodnja.

U Fondu pojašnjavaju da potpuno finansiraju dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti, a ženama od 41. do navršene 42. godine polovinu troškova.

Pojedine lokalne zajednice u RS, poput Banjaluke, Zvornika, Bijeljine, finansiraju i treći pokušaj vantjelesne oplodnje.

Izvor: Glas Srpske / Autor: M.L.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/odobreno-oko-3-700-zahtjeva-za-vantjelesnu-oplodnju/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])