Fočak Dimitrije Dobrota algoritmima svakodnevno oštri um

Objavljeno: 6. 9. 2017 u 16:25h

Učenik prvog razreda fočanske Gimnazije Dimitrije Dobrota jedini je srednjoškolac iz RS koji će sa još troje učenika predstavljati BiH na Prvoj evropskoj juniorskoj olimpijadi iz informatike, koja se održava od 7. do 13. septembra u bugarskoj prestonici Sofiji.

Rješavanje algoritamskih zadataka Dimitriju je odavno u krvi, a svoj um, kako kaže, oštri svakodnevno još od najranijeg doba. Na nedavno održanom državnom prvenstvu srednjoškolaca iz informatike u Sarajevu Dimitrije je osvojio treće mjesto, što ga je direktno plasiralo na evropsku olimpijadu, na kojoj pored BiH, učestvuju srednjoškolci iz 21 zemlje Starog kontinenta.

“Nisam imao baš mnogo vremena za pripreme, ali svakodnevno vježbam. Zadatke putem onlajn takmičenja rješavam otprilike četiri sata dnevno. Nisam očekivao da će mi se desiti ovo, da ću biti jedini iz RS na Olimpijadi, ponosan jesam, a sve se odigralo brzo”, priča Dimitrije.

Brzina je, upravo, jedna od prednosti koje posjeduje Dimitrijev briljantni um. Sa lakoćom rješava zadatke iz informatike praveći programe, čija je tačnost zagarantovana. U svijet kompjutera ušao je još kao osnovac i nadograđivao svoje znanje.

“Oduvijek su me zanimali kompjuteri, tehnologije i postepeno sam se udubljivao u to. Sada već mogu da stvorim nešto što drugima može koristiti. Najprimamljivije je što morate sami da razmišljate, da budete kreativni, brzi, domišljati, da izrazite svoje ideje, da bi bio brzo riješen problem ili zadatak, a uostalom to je i budućnost ovog vremena”, ističe mladi informatičar.

Pred takmičarima već sutra

Dimitrije Dobrota će se već sutra naći pred prvim takmičarom, zajedno sa kolegama iz FBiH, Alenom Hodžićem, Admirom Zategom i Hankom Goralijom. Kakav god ishod takmičenja da bude, Dimitrije poručuje da će mu to biti samo podstrek da i dalje napreduje i usavršava se u svijetu programiranja.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Radmila Đević

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/focak-dimitrije-dobrota-algoritmima-svakodnevno-ostri-um/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])