U svom selu pravi stolariju za holandsko tržište

Objavljeno: 5. 9. 2017 u 11:35h

U srebreničkom selu Slatina Azmir Durmić pokrenuo je proizvodnju aluminijumske stolarije za holandsko tržište.

Proizvodnja se obavlja u mini-radionici i Durmić planira da proširi kapacitete, koji će zahtijevati izgradnju hale, nabavku novih mašina i opreme, odnosno instaliranje proizvodne linije i prijem 70 radnika.

Selo je udaljeno od fabrika i ima slab lokalni put, a Durmić namjerava da zaposli radnike iz ovog i susjednih sela, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, čime bi stvorio sigurnu kadrovsku bazu za kontinuiranu proizvodnju.

Tako bi doprinio stvaranju uslova da stanovništvo ostane na svojim imanjima i ne napušta sela u potrazi za poslom.

Durmić sa porodicom i dalje živi u Holandiji, ali je obnovio kuću i poželio da ugradi aluminijumsku stolariju. Obilazeći stovarišta građevinskog materijala, uvjerio se da su cijene previsoke i odustao je od zamisli.

Po povratku u Holandiju, kupio je mašine i ugovorio isporuku određene količine aluminijumske stolarije.

Mašine je dovezao u Slatinu, gdje je počeo da radi, a od prvog ugovorenog posla pokrio je troškove nabavke i uvoza mašina, te izradu stolarije za svoju kuću.

Uvidjevši da ovdje postoje kvalitetni aluminijumski profili za izradu stolarije po evropskim standardima, a da u Holandiji postoji zainteresovano tržište za tu robu, odlučio je da organizuje proizvodnju u rodnom selu.

“Živeći u inostranstvu povremeno sam dolazio u selo, obavio pripreme i pokrenuo proizvodnju, a stolariju sam vozio u Holandiju, gdje živim od 1996. godine. Radio sam na raznim poslovima dok se nisam počeo baviti bravarijom i pokrenuo privatni biznis u toj djelatnosti”, navodi Durmić.

Registrovao je firmu i u Srebrenici, ali nema zaposlenih radnika. Sada češće dolazi, sa sinovima izrađuje stolariju i izvozi u Holandiju.

Trenutno traži potencijalne investitore da u rodnoj Slatini izgradi proizvodnu halu, nabavi mašine i opremu, te primi određen broj radnika metalske struke iz ovog i susjednih sela koji rade u fabrikama u Potočarima.

Posao nudi i nezaposlenim iz njegovog i okolnih sela koji bi tu ostali da rade i žive na svojim imanjima.

Durmić ističe da mu je namjera da izgradi halu i obavi pripreme za pokretanje proizvodnje do svog penzionisanja u Holandiji, kada bi se konačno vratio i posvetio organizovanju proizvodnje u svom selu.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/u-svom-selu-pravi-stolariju-za-holandsko-trziste/||claudebot