Srbija iz Dablina vidi Rusiju

Objavljeno: 5. 9. 2017 u 13:47h

Pobjedom u večerašnjem meču u Dablinu (20.45 časova) fudbaleri Srbije napravili bi značajan korak, praktično bi jednom nogom bili na Mundijal u Rusiji.

Punih sedam godina prošlo je od Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi, posljednjeg velikog takmičenja na kojem su “orlovi” učestvovali. Čini se da je sada idealna prilika za prekid crne serije, s obzirom na dobru klimu u reprezentaciji, ali i činjenicu da je grupa D u kojoj Srbija kolo vodi, ipak nema nijedne reprezentacije iz samog evropskog vrha. Jesu Austrija, Vels i Republika Irska u posljednje vrijeme redovniji učesnici evropskih i svjetskih prvenstava od Srbije, ali po kvalitetu nisu ni blizu top reprezentacija poput Njemačke, Belgije, Španije, Engleske, Portugalije…

Bez obzira na to, treba čestitati selektoru Slavoljubu Muslinu na dosadašnjim rezultatima i poželjeti “orlovima” sreću u večerašnjem meču. Irska u svojim redovima nema igrača poput Nemanje Matića ili Dušana Tadića, ali je glavna odlika tima Martina Onila kolektiv iz kojeg na svakom meču iskoči pojedinac. Nekada to bude Tadićev saigrač u Sautemptonu Šejn Long, nekada Džejms Meklin, a ponekad Džonatan Volters. Iskusnog napadača dobro su zapamtili fudbaleri BiH koje je u baražu spriječio da se plasiraju na Evropsko prvenstvo 2016. godine u Francuskoj.

Iako još ne znaju za poraz, Irci ne briljiraju u ovim kvalifikacijama, jer imaju tri pobjede i četiri remija. Ovo im je možda i posljednja šansa da zaprijete Srbiji na prvom mjestu, što je uoči puta apostrofirao i Muslin.

“Znamo da će biti vrlo teško jer je to za njih možda i posljednja šansa. Za nas je veoma važna i siguran sam da ćemo dati sve od sebe jer praktično možemo da rešimo plasman u Rusiju”, rekao je Muslin.

Igra i pobjeda u meču sa Moldavijom, te povratak suspendovanog Vladimira Stojkovića i povrijeđenog Antonija Rukavine dodatni su plus uoči meča na “Aviva” stadionu.

“Nalazimo se u dobrom periodu, poslednja utakmica je pokazala da smo u dobroj formi. Nemamo povređenih igrača, što je bio slučaj pred meč sa Moldavijom. Rukavina je imao problema sa povredom, ali se oporavio, spreman je i konkuriše za mesto u timu”, rekao je Muslin.

Iako je Predrag Rajković obavio dobro ono malo posla što je imao protiv Moldavaca, na gol se vraća Stojković. On je uz Rukavinu, Zorana Tošića, Branislava Ivanovića i Aleksandra Kolarova jedini fudbaler ove generacije koji je učestvovao u Južnoj Africi. Golman Partizana za razliku od selektora ne bi bio zadovoljan neriješenim ishodom.

“Pobjedom bismo završili 90 odsto posla. Neće biti lako, ali vjerujem u povoljan rezultat. Atmosfera je vrhunska i svi smo optimisti”, rekao je Stojković.

Imajući u vidu dosadašnju taktiku, Muslin neće odustati od formacije 3-4-2-1, ali je pitanje da li će na desnoj strani terena ponovo priliku dobiti Mijat Gaćinović. Strijelac i asistent na subotnjem meču mijenjao je Rukavinu, koji je u dosadašnjim kvalifikacijama bio neprikosnoven. Fudbaler Ajntrahta je mnogo ofanzivniji, a s obzirom na to da se očekuje pritisak Iraca, Rukavina je mnogo bliži početnoj postavi. Druga selektorova dilema je u veznom redu. Luka Milivojević je odslužio suspenziju, a Nemanja Gudelj se pobrinuo da se njegovo odsustvo ne osjeti.

“Irci su pod pritiskom, a to je šansa za nas. Ako izgube neće imati šanse da završe kao prvi. Takva situacija može da bude olakšanje, ali moramo da izađemo visoko i odgovorimo na njihov napad”, rekao je Gudelj.

Osim meča u Dablinu, za prva dva mjesta u grupi važna je i utakmica u Kišinjevu gdje Moldavija dočekuje Vels, koji više nema prava na grešku.

Jedno od najvećih iznenađenja kvalifikacija napravio je Luksemburg, koji je uspio da odigra 0:0 protiv Francuske u Tuluzu. Jedna od najlošijih evropskih selekcija izdržala je sve napade Pola Pogbe, Antoana Grizmana i društva, a “trikolori” su ovim remijem zakomplikovali situaciju u grupi A, jer sada imaju samo bod više od Švedske.

“Svako ide gdje mu je bolje”

Selektor Slavoljub Muslin prokomentarisao je mogućnost da Sergej Milinković-Savić u budućnosti nosi dres Crne Gore.

“Svako ide gdje mu je bolje. Ako osjeća da ne treba da igra za Srbiju, onda ne bih imao šta da dodam na tu temu”, rekao je Muslin, koji ne računa na najboljeg fudbalera Lacija uz objašnjenje da se ne uklapa u koncepciju.

Grupa D

Večeras: Republika Irska – Srbija (20.45), Moldavija – Vels (20.45), Austrija – Gruzija (20.45).

  • 1. Srbija    7        4        3        0        16:7   15
  • 2. R. Irska 7        3        4        0        9:5     13
  • 3. Vels       7        2        5        0        10:5   11
  • 4. Austrija          7        2        2        3        9:9     8
  • 5. Gruzija  7        0        4        3        7:11   4
  • 6. Moldavija       7        0        2        5        4:18   2

Izvor: Glas Srpske / Autor: Dušan Repija

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/srbija-iz-dablina-vidi-rusiju/||claudebot