Poslodavci teret porodiljskih plata prebacuju na državu

Objavljeno: 5. 9. 2017 u 20:06h

Poslovna zajednica u Srpskoj ponovo će na dnevni red staviti pitanje porodiljskog bolovanja sa zahtjevom da Vlada RS putem javnih fondova isplaćuje porodiljama platu u bruto iznosu.

Isplata plata za vrijeme porodiljskog bolovanja definisana je Zakonom o dječijoj zaštiti i podrazumijeva da Fond za dječiju zaštitu RS refundira poslodavcima samo iznos neto plate, ali ne i prateće doprinose i poreze. Poslodavci već godinama insistiraju na izmjenama tih zakonskih rješenja, a o tome će ponovo ukrstiti argumente sa Vladom na sutrašnjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog savjeta RS.

“Tražićemo odgovor na pitanje dokle se stiglo sa kreiranjem izmjena i dopuna Zakona o dječijoj zaštiti. Donošenje novog zakona ili izmjena postojećeg kojim će biti definisano pitanje porodiljskog bolovanja dio je plana rada Vlade i Narodne skupštine RS za ovu godinu. To su nam obećali kada smo razgovarali o ekonomskoj politici za ovu godinu. Zato ćemo tražiti odgovor na pitanje šta je sa tim i dokle se stiglo. Imali smo čvrsta obećanja da će taj problem biti riješen ove godine” – kazao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Poslodavci naglašavaju da novim zakonom žele da zaštite trudnice, jer ako i dalje ostanu na teretu preduzeća, plate im neće biti moguće isplaćivati.

“Prvi mjesec nakon poroda žene sav teret pada na poslodavca, koji im isplaćuje platu i uplaćuje poreze i doprinose. Fond za dječiju zaštitu RS refundira poslodavcima iznos neto plate, a doprinosi ostaju na teretu poslodavaca. Za takav zakon više nema nikakve logike i opravdanosti. Ne može natalitet biti problem privrednika, već države” – kaže Škrebić.

Ističe da zbog toga pojedini poslodavci neće ni da zapošljavaju žene koje nisu rađale, jer znaju šta ih čeka.

“Postoje i drugi problemi. Na primjer, žena koja radi sama u frizerskom salonu i koja je za sebe redovno uplaćivala poreze i doprinose, nakon što ode na porodiljsko, nema plate ni nikakva druga prava. To se ne smije dešavati i treba da uredimo sistem” – kazao je Škrebić i dodao da im problem stvara i što kod bolovanja zbog čuvanja trudnoće najveći teret pada na njihova leđa, zbog čega bi i u tom slučaju isplatu trebalo da preuzme neki od fondova.

Isti stav stiže i iz Privredne komore RS, u kojoj ističu da već godinama insistiraju na rasterećenju privrede kroz smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta.

“Jedan od osnovnih zahtjeva je izmjena Zakona o dječijoj zaštiti s ciljem sistemskog rješavanja problema porodiljskog bolovanja, odnosno refundiranja porodiljskog bolovanja poslodavcima u bruto iznosu” – kazao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

Muke poslodavaca sa porodiljskim bolovanjem i odsustvom žena sa posla najbolje ilustruje primjer banjalučke “Beme”, u kojoj je od 1.300 zaposlenih čak 1.200 žena.

“O tome pričamo 20 godina. Presipamo iz šupljeg u prazno. Fabrike pravimo da budu socijalne ustanove. Trenutno imamo 86 žena na trudničkom i porodiljskom bolovanju. Došlo mi je da stavim ključ u bravu. Stanje je alarmantno. Predložio sam da osnujemo fond za natalitet za trudnice, iz kojeg bismo im isplaćivali plate i ostale naknade. Osim toga, svaka druga žena u RS čuva trudnoću. Nešto tu nije uredu, a najveću štetu snose firme” – kazao je tehnički direktor “Beme” Marinko Umičević.

U Vladi RS kažu da ima vremena za izmjene i dopune Zakona o dječijoj zaštiti.

“Radimo na nacrtu izmjena i dopuna ovog zakonskog rješenja. Očekujemo da će o njemu do kraja godine biti raspravljano u parlamentu. Još ne znamo da li će biti regulisano pitanje plaćanja porodiljskog bolovanja na način koji traže poslodavci. Ne znam ni da li je to u ovom momentu moguće, ali razmotrićemo i tu opciju. Zakon će biti upućen u javnu raspravu i o njemu ćemo raspravljati” – kazao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić.

Sa direktorom Fonda za dječiju zaštitu RS Nedeljkom Jovićem juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Uzroci bolovanja

U Fondu zdravstvenog osiguranja RS, koji poslodavcima refundira 70 odsto plate za vrijeme bolovanja dužeg od 30 dana, kažu da je čuvanje trudnoće na četvrtom mjestu kada je riječ o korišćenju bolovanja u Srpskoj.

“Najčešći razlozi uzimanja bolovanja su povrede i trovanje, bolesti mišićno-koštanog sistema i tumori” – kazali su u Fondu.

Izvor: Glassrpske/Marijana Miljić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/poslodavci-teret-porodiljskih-plata-prebacuju-na-drzavu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot