Nikada manje brucoša: Gotovo dvije hiljade praznih mjesta na fakultetima!

Objavljeno: 5. 9. 2017 u 14:43h

Na javnim fakultetima u Republici Srpskoj ove akademske godine prvi put će u posljednjih nekoliko upisnih ciklusa ostati upražnjeno gotovo 2.000 mjesta, a zbog slabog interesovanja pojedini studijski programi mogli bi da budu zamrznuti.

U drugom upisnom roku na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu bila su slobodna 2.664 mjesta za brucoše, dok je dokumenta za prijemni predao svega 721 kandidat. Uzme li se u obzir da rezultati prijemnog ispita, koji je održan juče, još nisu objavljeni, broj slobodnih mjesta na javnim fakultetima mogao bi biti još veći, zbog čega će u oktobru biti neminovna rasprava o sudbini pojedinih smjerova.

Iako niko sa sigurnošću ne može da kaže šta je uzrok ovako slabog odziva na fakultetima, pretpostavlja se da je na to umnogome uticao manji broj svršenih srednjoškolaca, okretanje privatnim fakultetima, ali i učestalo iseljavanje stanovnika.

Rektor banjalučkog Univerziteta Milan Mataruga u kratkom telefonskog razgovoru je rekao da će, s obzirom na to da je na na fakultetima ostalo mnogo slobodnog mjesta, najvjerovatnije objaviti i treći upisni rok.

“Sa dekanima fakulteta je u julu dogovoreno da razmisle da zamrznu one studijske programe koji ne budu imali najmanje 15 studenata. To zamrzavanje se ne bi odnosilo na fiziku, matematiku i slične studijske programe, koji su od velikog značaja za Srpsku”, rekao je Mataruga.

Dodao je da će tokom mjeseca imati dvije sjednice Senata, kao i sastanak sa dekanima, da bi bilo ozbiljno razgovarano o ovoj temi.

U “trećoj sreći” prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Ranko Božičković ne vidi neku nadu, jer onaj ko je planirao da se upiše na fakultet, to je i učinio.

“U drugom upisnom roku dokumenta je predalo 250 kandidata, dok je mjesta bilo za 1.235 studenata. Nikad manje zainteresovanih srednjoškolaca za studiranje nije bilo”, kazao je Božičković i dodao da hitno moraju održati sastanak da bi se dogovorili o idućim koracima.

Na tehničkim naukama, kaže Božičković, ne isplati se organizovati predavanja ako ima manje od 15 studenata, dok je ta granica na društvenim naukama 30 brucoša.

U drugom upisnom roku na banjalučkim fakultetima najviše je prijava bilo na Elektrotehničkom fakultetu, a najmanje na Rudarskom. Medicinski fakulteti u RS su jedini koji su u rekordnom roku popunjeni i na kojima se tražilo mjesto više.

Na smanjenje broja brucoša, prema riječima demografa Steve Pašalića, najviše je uticao odliv stanovništva. Osim toga, kaže, veliki uticaj ima pad nataliteta.

“Veliki broj srednjoškolaca sa područja Podrinja i Semberije na dalje školovanje odlazi u Srbiju, gdje su uslovi mnogo povoljniji u odnosu na ove kod nas, mada ne manjka ni onih koji po znanje odlaze u Austriju”, rekao je Pašalić.

Budžet

Na Univerzitetu u Banjaluci u akademskoj 2017/2018. godini po raspisivanju konkursa bila su 3.123 slobodna mjesta, od čega su 1.034 odobrena za studente čije će školovanje biti finansirano iz budžeta RS. Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu od 2.305 studenata planirano je da ih 1.026 bude na budžetu. Iz budžeta će biti finansirane školarine za po 25 studenata na Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru i Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju. Međutim, Ministarstvo prosvjete i kulture RS je odobrilo proširenje kvote za deset mjesta na medicinskim fakultetima i na Fakultetu poslovne ekonomije u Bijeljini.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Danijela Stokanić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/nikada-manje-brucosa-gotovo-dvije-hiljade-praznih-mjesta-na-fakultetima/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot