Do kraja avgusta Vlada nije isplatila pola premija za 2017. godinu

Objavljeno: 5. 9. 2017 u 19:44h

Do kraja avgusta isplatićemo najmanje pola ovogodišnjih premija – u više navrata obećao je ministar poljoprivrede.

Kako se približavao kraj avgusta Stevo Mirjanić je bio sve nesigurniji, a petog dana u septembru farmerima je isplaćeno 26,4 miliona. Nedostaje 3,6 miliona pa je to tako prva mjera Vlade nakon suše, koja je obećana, a nije ispunjena.

“Do kraja avgusta isplatićemo ovogodišnjih poticaja najmanje 50%”, rekao je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede i šumarstva u Vladi RS, 11.08. 2017. godine.

Sličan odgovor ministra i 22.08.2017. godine: ”Da… Pa, ja se nadam da će biti.”

Nadali su se i semberski poljoprivrednici, ali slaba vajda. Valjda Vlada, kažu, neće kaskati sa ostalim obećanjima. A juče ih je nakon sjednice Vlade bilo mnogo. Ministri nude pet miliona za navodnjavanje, uz doduše odličnu pomoć farmerima od 40 odsto za svaku kupljenu cijev.

“Nama su ti sistemi prijeko potrebni. Znači, ove godine da smo imali te sisteme bar ne bi bili u minusu. Ali vam opet kažem ako ti sistemi ne budu povoljni za kupovinu teško ćemo mi moći to da odradimo”, rekao je Boško Radić, Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije.

“Mi nemamo pokriveno sistemima kompletne površine, na žalost i to je zadatak za neko buduće vrijeme da se bavimo tim i moramo naći i načina i sredstava i nadamo se da će nam neko i pomoći da uvedemo te sisteme, da postojeće sisteme koje posjedujemo revidiramo”, navodi Slaviša Gligorević, tehnički direktor PD Semberija.

Vlada nudi i pet miliona za podršku novom ciklusu proizvodnje u koje se računa 20 odsto više novca za dizel – odnosno 120 litara po hektaru, plus regresirano đubrivo od 150 kilograma po hektaru.

“Imaćemo i veću potrošnju zbog male količine padavina, imaćemo malo težu obradu zemljišta, znači imaćemo veću potrošnju goriva tako da će dobro doći”, kaže Drago Tomić, poljoprivrednik iz Amajlija kod Bijeljine.

“Ja sam čuo da će ići sad ta neka priča za to, još za neko dodatno regresirano gorivo i za neki regres za đubrivo. Ako to bude, koliko toliko će pomoći ali ako budemo se mi oslanjali sami na sebe ja mislim da će to teško biti”, rekao je Boško Radić, Udruženje poljoprivrednih proizvođača sela Semberije.

Kako ATV saznaje, ministarstvo neće formirati komisije i popisivati štetu jer bi to, navodno, dugo trajalo. Tu odgovornost prebacuju na lokalne zajednice pa se u Vladi pozivaju na Zakon o zaštiti i spasavanju kojim opštine ploglašavaju stanje elementarne nepogode. Poljoprivrednici ne biraju – hoće novac, jer im je suša u prosjeku uništila 40 do 60 odsto – što je i Vladina procjena.

Izvor: Atv

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/do-kraja-avgusta-vlada-nije-isplatila-pola-premija-za-2017-godinu/||claudebot