Ništa od viših plata u Željeznicama

Objavljeno: 30. 8. 2017 u 15:52h

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić juče nije dao podršku rukovodstvu “Željeznica RS” za novi pravilnik o radu kojim je predviđeno povećanje plata rukovodiocima srednjeg ranga, zbog čega će menadžment ovog preduzeća najvjerovatnije morati odustati od ovog zahtjeva.

Rukovodstvo “Željeznica” predstavilo je juče Trniniću novi izmijenjeni pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, te pravilnik o radu i efekte ovih dokumenata.

“Oni su obrazložili svoje stavove i mišljenja. Saopštili su da se putem sistematizacije radnih mjesta, određena radna mjesta se ukidaju, a te poslove preuzimaju oni koji već rade neke poslove. To bi povećalo obim posla tim radnicima. Smatraju da je to potrebno i priznati kroz povećanje plata, ali i zbog odlaska radnika, posebno inženjera u druga preduzeća”, rekao je Trninić dodavši da su ovi razlozi rukovodstva opravdani, ali da s druge strane treba imati u vidu i cjelokupno stanje u ovom preduzeću, koje je u velikim gubicima ali i procesu restrukturiranje.

“Vlada RS je ranije donijela odluku da u javnim preduzećima ne mogu biti povećane plate”, kazao je Trninić istakavši da nije trenutak za korekciju plata.

“Mislim da će i Vlada RS zauzeti takav stav. Moja i preporuka Vlade biće da se takav dokument ne planira i na kraju i ne usvoji”, naveo je Trninić.

Predsjednik Nadzornog odbora “Željeznica” Ratko Đuričić nije krio razočarenje jer nisu dobili podršku ministra.

“Nama ništa ne ostaje nego da upravi damo zadatak da sačini novi pravilnik o radu. Koliko će sve to trajati, ne znam. Sve će to za sobom povući i druge posljedice, koje se odnose na usporavanje procesa restrukturiranja”, naveo je Đuričić.

Iz “Željeznica” su poručili da je izmjenjenim pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i  pravilnikom o radu predviđeno, između ostalog, smanjenje broja sistematizovanih izvršilaca za 268.

“Isti obim posla radiće manje radnika, pa im zbog toga uprava preduzeća planira povećati i plate. To će troškove po osnovu plata na godišnjem nivou, sa sadašnjih 51 milion KM smanjiti na 43 miliona”, naveli su iz ovog preduzeća.

Planom restrukturiranja “Željeznica” predviđeno je da ovo preduzeće broj zaposlenih smanji za 500 do kraja 2017. godine, a za isto toliko do kraja restrukturiranja, odnosno 2021. godine.

Borba sindikata

Sindikati “Željeznica RS” od početka kreiranja pravilnika o radu, bili su protiv povećanja plata rukovodiocima srednjeg ranga. Najavili su da će se boriti i dalje protiv toga, te da će, ako plate budu povećane, protestovati i obustaviti rad.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Marijana Miljić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/nista-od-visih-plata-u-zeljeznicama/||claudebot