Najviše brucoša čekaju prirodne nauke

Objavljeno: 22. 8. 2017 u 15:19h

Druga šansa za upis na željeni studijski program budući brucoši dobiće od ponedjeljka 28. avgusta, a prema podacima univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu najviše slobodnih mjesta za svršene srednjoškolce ostalo je na prirodnim naukama, elektrotehničkim smjerovima i mašinstvu.

Prijem dokumenata na oba univerziteta trajaće pet dana, dok je provjera znanja planirana 4. septembra sa početkom u devet časova. Na oba univerziteta slobodno je ukupno 2.664 mjesta.

Kako su objasnili na Univerzitetu u Banjaluci u drugom krugu sa najviše slobodnih mjesta raspolaže Prirodno- matematički fakultet i to 212, dok će najmanje šanse imati kandidati na Fakultetu bezbjednosnih nauka, jer indeksi čekaju samo dva vanredna studenta.

“Malo interesovanje u prethodnom upisnom roku bilo je za studijske programe na Poljoprivrednom fakultetu, gdje još 150 slobodnih mjesta. Sva mjesta u prvom krugu nisu popunjena ni na Elektrotehničkom fakultetu, a najviše šanse će imati oni koji se odluče za elektroniku i telekomunikacije, gdje ih 19 ima priliku da upadne i na budžet” – piše u konkursu banjalučkog Univerziteta, koji je juče raspisan.

Dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru, koji na raspolaganju ima još 17 indeksa, Vladimir Malbašić istakao je da u prvom roku primljeno samo osam studenata na budžet i da tu ima još sedam slobodnih mjesta, kao i deset za one koji će se sami finansirati.

“Posebno se ovaj poziv za prijem studenata odnosi na novi smjer geološko inženjerstvo gdje nije popunjeno nijedno od deset slobodnih mjesta na budžetu i deset samofinansirajućih”–  rekao je Malbašić.

Dok su na samom startu neki studijski programi u Srpskoj ostali gotovo prazni, medicinski fakulteti oba univerziteta su zbog velikog interesovanja proširili listu, pa tako na Medicinskom fakultetu u Banjaluci šanse ima 36 kandidata, a u Istočnom Sarajevu tri više.

Lista je, kako su objasnili u Univerzitetu Istočno Sarajevo, proširena i na fakultetu Poslovne ekonomije u Bijeljini.

Tržište

Imajući u vidu činjenicu da sve više stranaca otvara firme RS i potrebe tržišta najviše šanse za zaposlenje po završetku studija imaće inženjeri, posebno kad je u pitanju mašinska industrija i građevinarstvo.

Sudeći prema dosadašnjim iskustvima i statistici Zavoda za zapošljavanje RS na posao će se naviše načekati diplomirani ekonomisti, pravnici, a ništa lakše do posla neće doći ni oni sa društvenih smjerova.

Broj slobodnih mjesta

Univerzitet Banjaluka

* 179 budžet

* 1.032 samofinansiranje

* 60 vanredni

* 158 strani državljani

Univerzitet Istočno Sarajevo

* 262 budžet

* 745 samofinansiranje

* 136 vanredni

* 92 strani državljani

Izvor: Glassrpske/Danijela Stokanić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/najvise-brucosa-cekaju-prirodne-nauke/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])