Nakon “crne liste”, objavljena i “bijela lista”: Ovo su firme sa najvećim uplatama PDV-a

Objavljeno: 20. 8. 2017 u 16:23h

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH saopštila je da je 10 kompanija iz BiH uplatilo ukupno 388 miliona KM PDV-a u prvih šest mjeseci ove godine, što su ujedno i najveće uplate PDV-a u BiH.

Kompanije sa najviše uplaćenog PDV-a u prvoj polovini 2017. godine su “BH telekom” Sarajevo, “Elektroprivreda BiH” Sarajevo, “Telekom Srpske” i “Mtel” Banjaluka, “Fabrika duhana” Sarajevo, “Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne” Mostar, “Bingo” Tuzla, “Hrvatske telekomunikacije” Mostar, “Optima grupa” Banjaluka, RiTE Ugljevik i Rudnik mrkog uglja Banovići.

U saopštenju je navedeno i po pet obveznika iz svakog regionalnog centra UIO koji su u prvoj polovini 2017. godine izvršili naveće uplate PDV-a, a ukupno su uplatili 492 miliona KM.

U Regionalnom centru Banjaluka riječ je o kompanijama “Telekom Srpske” i “Mtel” Banjaluka, “Optima grupa” Banjaluka, Rafinerija nafte Brod, ZP “Elektrokrajina” Banjaluka, “Elektroprenos BiH” Banjaluka.

U Regionalnom centru Tuzla riječ je o kompanijama “Bingo” Tuzla, RiTE Ugljevik, Rudnik mrkog uglja Banovići, “Elektro-Bijeljina” Bijeljina, Rudnik mrkog uglja Đurđevik, Živinice.

U Regionalnom centru Sarajevo riječ je o kompanijama “BH telekom” Sarajevo, “Elektroprivreda BiH” Sarajevo, “Fabrika duhana” Sarajevo, “Konzum” Sarajevo, “Fis” Vitez.

U Regionalnom centru Mostar riječ je o kompanijama “Elektroprivreda HZ Herceg-Bosne” Mostar, “Hrvatske telekomunikacije” Mostar, RiTE Gacko, “Hercegbosanske šume” Kupres, “Atako-trgovina i zastupanja” Mostar.

“Pomenuti obveznici dali su značajan doprinos u prikupljanju prihoda od indirektnih poreza. Tako je UIO za sedam mjeseci 2017. godine prikupila rekordnih 3,909 milijardi KM, što je za 255 miliona KM ili 6,99 odsto više u odnosu na isti period 2016. godine”, saopšteno je iz UIO BiH.

“Kao što svakog mjeseca na veb stranici objavljujemo takozvanu `crnu listu` dužnika po osnovu PDV-a, akciza, carina i putarina, tako ćemo u narednom periodu formirati i `bijelu listu` onih obveznika za koje se pokazalo u prethodnom periodu da su u najvećoj mogućoj mjeri ispunjavali sve svoje obaveze, te poštivali sve zakonske propise iz oblasti indirektnih poreza”, saopšteno je danas iz UIO BiH.

Obveznici objavljeni na “bijeloj listi”, kako navode iz UIO, sigurno će imati veliku prednost prilikom sklapanja svojih budućih poslovnih transakcija.

U saopštenju se navodi da je, pored najvećih uplata po osnovu PDV-a, riječ o kompanijama koje su svoje poslovanje čitav niz godina temljile na poštivanju zakonskih propisa iz oblasti indirektnih poreza, što znači da je riječ o potpuno urednim poreskim obveznicima.

Za sve ovakve poreske obveznike u BiH UIO je najavio da će u narednom periodu uvesti takozvani “horizontalni monitoring”, tačnije poseban vid kontrola koji se temelji na uzajamnom povjerenju i saradnji UIO sa poreznim obveznicima.

“`Horizontalni monitoring` ima nekoliko prednosti, a osnovni cilj ovakvog načina kontrole je pomagati i uticati na ispunjavanje obaveza poreskih obveznika, što je slučaj u mnogim modernim poreskim upravama u zemljama članicama EU”, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/nakon-crne-liste-objavljena-i-bijela-lista-ovo-su-firme-sa-najvecim-uplatama-pdv-a/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot