Trump zgrozio svijet novim tvitom

Objavljeno: 18. 8. 2017 u 12:11h

Donald Trump osudio je teroristički napad koji je Islamska država sinoć izvela u Barseloni.

“Budite čvrsti i snažni, volimo vas”, poručio je građanima španjolskog grada.

Nakon toga, Trump je objavio još jedan tvit u kojemu stoji:

“Proučite šta je američki general Pershing radio teroristima kad bi ih uhvatio. 35 godina nakon toga nije bilo radikalnog islama”, tvitao je američki predsjednik.

Trump se i tokom kampanje osvrtao na priču o generalu Pershingu.

Mit o generalu Pershingu

General koji se proslavio vodeći američke trupe u Evropi tokom Prvog svjetskog rata, navodno je početkom 20. stoljeća na Filipinima uhvatio 50 terorista koji su činili ogromnu štetu i ubili mnogo ljudi. Mit kaže da ih je pokapao sa svinjama te puške svojih vojnika napunio mecima umočenim u svinjsku krv. Vojnici su strijeljali 49 terorista, a onom jednom preživjelom, general je rekao:

“Idi svojim ljudima i reci im što se dogodilo ovdje.”

Naravno, ne postoje istorijski dokazi da se ovo zaista dogodilo.

Trump je ovu priču koristio u predizbornoj kampanji kao primjer kako se treba postupati s “radikalnim islamističkim teroristima”. Washington Post primijetio je kako je predsjednik ovu priču ispričao kada se zalagao za povratak mučenja vodom.

U konkretnom slučaju, Trump nije spominjao muslimane, ali je rekao:

“Cijela je stvar u svinjama – znate priču, znate da ne vole svinjetinu.”

Islam, naime, zabranjuje konzumiranje svinjetine.

Izvor: Buka

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/trump-zgrozio-svijet-novim-tvitom/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot