Stambeni krediti za sve stanovnike RS

Objavljeno: 18. 8. 2017 u 13:15h

Svi stanovnici Srpske moći će da apliciraju za stambene kredite koje plasira Investiciono-razvojna banka (IRB) RS, a biće povećan i iznos novca i rok otplate zajma.

Novine su definisane izmjenama pravila o plasmanu sredstava, koje je kreirao IRB i uputio ih na usvajanje u Vladu RS.

“Prijedlog sadrži brojne izmjene kada su u pitanju stambeni krediti, kao što su krediti za samce, povećanje iznosa sa 100.000 na 150.000 KM i produženje perioda otplate sa 20 na 25 godina. Pored toga, biće omogućeno svim građanima da koriste stambene kredite IRB-a” – kazali su u IRB-u RS.

U ovoj banci za sada nisu htjeli da otkrivaju više detalja u vezi sa novim pravilima za plasman stambenih kredita, ali su naveli da će kamatne stope biti različite za korisnike u skladu sa grupom kojoj budu pripadali.

U Ministarstvu finansija RS potvrdili su da su im proslijeđene izmjene pravila o plasmanu kredita IRB-a.

“Ovaj dokument prvo će razmotriti Odbor za privredu i finansije i dati svoju saglasnost za upućivanje na sjednicu Vlade RS” – kazali su u Ministarstvu finansija.

Po svemu sudeći, o ovom dokumentu odlučivaće se tek nakon povratka svih ministara sa godišnjeg odmora.

Ekonomisti pojašnjavaju da je IRB analizom tržišta i potreba korisnika sačinio i izmjene pravila o plasiranju stambenih kredita.

“Povećanje mogućnosti zaduženja na 150.000 maraka vjerovatno će većini stanovnika, koji su stalno zaposleni, omogućiti da riješe svoje stambeno pitanje. Do prije par godina visina tog zaduženja iznosila je svega 50.000 maraka, a za taj iznos se ne može kupiti stan. Produženje roka otplate kredita sigurno odgovara velikom broju korisnika, a za banku je to profitabilnije i donosi veću zaradu” – kazao je ekonomista Goran Radivojac i dodao da su zaposleni u IRB-u na bazi iskustava i zahtjeva klijenata donijeli nove izmjene o plasiranju stambenih kredita, jer im je u interesu da plasiraju novac koji imaju, a ne da on stoji na računima.

Zbog planiranih novina i dovoljno novca kojim raspolaže, IRB nije povukao drugu tranšu novca od ukupno raspoloživih 10,5 miliona KM ugovorenih sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope.

“Ovaj novac namijenjen je za kreditiranje stambenog zbrinjavanja samaca i socijalno ugroženih kategorija. IRB RS je povukao prvu tranšu u vrijednosti od pet miliona KM i plasirao 99 odsto tog novca. S obzirom na to da je ova međunarodna finansijska institucija postavila dosta ograničenja za korisnike, poput visine mjesečnih primanja i kvadrature stana, a imajući u vidu da IRB ima dosta slobodnih sredstava, nismo povukli drugu tranšu, već smo odlučili da te kredite finansiramo iz vlastitih izvora” – naveli su u IRB-u RS.

Da banke u RS ne plasiraju stambene kredite za samce posredstvom IRB-a uvjerili su se i klijenti koji su prethodnih dana zatražili informacije o zaduženju kako bi riješili stambeno pitanje.

“Kada sam posjetila banku i zatražila informacije o stambenim kreditima IRB-a za samce, kazali su mi da je ta kreditna linija zatvorena, da je novac iscrpljen i da pripremaju novu liniju, koja će građanima biti pristupačnija. Rekli su mi da sačekam mjesec-dva i da ih ponovo posjetim. Nadam se da će tako i biti i da će biti povoljniji uslovi i proširen obuhvat korisnika. Dobro bi bilo i da snize troškove pribavljanja raznih dokumenata i potvrda da bi se apliciralo za stambene kredite IRB-a. Ti troškovi su ogromni i čak se i za njih građani moraju zadužiti” – kazala je Banjalučanka Mirjana M.

Troškovi

Veliki broj građana do sada je imao primjedbe na obimnost dokumentacije koju moraju pribaviti kako bi aplicirali za stambeni kredit IRB-a i visoke prateće troškove koji dostižu i do 3.000 maraka. Najskuplje je sklapanje ugovora i upis hipoteke kod notara, a pored toga neophodna je i procjena vrijednosti stana, izvaci iz katastra i razne mjenice i potvrde.

Kredite IRB-a do sada su mogli podići

*samci do 35 godina starosti

*parovi sa ili bez djece do 35 godina starosti

*visokoobrazovani samci stariji od 35 godina

*visokoobrazovani bračni parovi stariji od 35 godina

Izvor: Glassrpske/Marijana Miljić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/stambeni-krediti-za-sve-stanovnike-rs/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot