Dva teroristička napada, 13 mrtvih civila, stotina ranjenih: Ovo su razlozi zašto je napadnuta baš Španija

Objavljeno: 18. 8. 2017 u 10:36h

Juče oko 17.30 dogodio se teroristički napad u Barseloni u kojem je poginulo najmanje 13 ljudi, a ranjeno ih je više od 100. Strahuje se da bi broj mrtvih mogao narasti.

Oko jedan sat poslije ponoći spriječen je još veći teroristički napad, ovoga puta meta su bili turisti katalonskog turističkog gradića Cambrilsa. U ovom napadu ubijeni su teroristi, a ranjeno je sedam osoba.

Zašto baš Španija?

Španija je u centru pažnje islamista od početka, pišu današnji mediji.

Marta 2004. godine došlo je do najvećeg terorističkog napda na evropskoj teritoriji dosad.

U seriji koordinisanih eksplozija bombi na sistem javnog željezničkog prevoza u Madridu poginulo je 192, a ranjeno 2050 ljudi.

Ubrzo su španske vlasti optužile baskijsku separatističku skupinu ETA, koja je odbacila odgovornost. Sumnja je pala na islamske ekstremiste kad je policija pronašla jedan kombi s detonatorima i stihovima Kur'ana u njemu. Kasnije, jedno pismo, navodno Al Kaidino, došlo je na arapskom listu Al-Kuds u Londonu preuzimajući odgovornost za pokolj. Odgovornost Al-Kaide potvrđena je pronalaskom jedne kasete s porukom te organizacije. Navodni razlog napada je učešće španskih snaga u iračkom ratu.

Islamisti o Španiji pričaju kao o zemlji al-Andalus i smatraju je za legitimni dio budućeg kalifata, kojeg su izgubili tokom rekonkiste u 15. vijeku.

Rekonkista je pokret Španaca i Portugala sa ciljem protjerivanja Maura odnosno islamskih Arapa sa pirinejskog poluostrva, sa ciljem ponovnog osvajanja teritorije.

Na kartama islamista je Pirinejsko poluostrvo obično obojeno njihovom crnom bojom.

Otprilike 200 španskih džihadista ratuje na strani Islamske države. Španija je tradicionalno spojena sa islamskim svijetom već vijekovima. U Španiji živi oko 2 miliona muslimana, velika većina njih potiče iz Maroka i Alžira, a jedan dio pripada španskim konvertitima. Islam kao takav je sastavni kulturni dio života španskih gradova.

Sa gledišta radikalizacije, prema ekspertima najrizičniji dio je upravo Katalonija, zatim Andaluzija. U industrijskom i ekonomski prosperitetnom autonomnom regionu je koncentrisana otprilike petina svih španskih muslimana, a studije o radikalizaciji već godinana upozoravaju na rizičan sastav takvih muslimanskih “kolonija”.

Najčešće je u njima zastupljena druga generacija doseljenika sastavljenih iz različitih etničkih grupa, čija kulturna različitost se nekad sjedinjuje prelaskom univerzalnoj ideologiji- džihadizmu.

Kako navode španski mediji, bilo je pitanje vremena kada će nastradati upravo Španija. Stručnjaci su upozoravali kako je nakon napada 2004. godine, situacija bila mirna, ali da je atmosfera bila “nabrijana”.

Bezbjednosne službe Španije hapsile su svake godine sve više i više osoba osumnjičenih za saradnju sa teroristima – prošle godine ih je bilo 69.

Odgovornost za jučerašnji napad u Barseloni preuzela je Islamska država.

“Autori napada u Barseloni su vojnici Islamske države te su izvršili operaciju kao odgovor na poziv da ciljevi budu zemlje koalicije”, navedeno je u poruci koja se odnosi na međunarodnu koaliciju predvođenu Sjedinjenim Državama protiv kalifata osnovanog u Siriji i Iraku.

Izvor: Buka/Elvir Padalović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/dva-teroristicka-napada-13-mrtvih-civila-stotina-ranjenih-ovo-su-razlozi-zasto-je-napadnuta-bas-spanija/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot