Autoput 9. januar uvršćen u Gugl mapu

Objavljeno: 18. 8. 2017 u 15:08h

Dionica autoputa “9. januar” od Doboja do Prnjavora nedavno je uvršćena u mrežu puteva u sistemu “Gugl mapa”, pa vozači iz čitavog svijeta sada putem navigacije vrlo lako mogu da pronađu ovaj pravac.

Dionica duga 36,6 kilometara, koja je puštena u saobraćaj u septembru prošle godine, za veliki broj stranaca bila je nepoznanica. Međutim, uz pomoć poznate “Gugl” karte i navigacije, to više neće biti slučaj.

Inženjer u “Autoputevima RS” Davor Vučković kaže da je uvršćivanje dionice “9. januara” u “Gugl mapu”, velika stvar i za ovo preduzeće.

“Ovo znači da RS ima saobraćajnicu najvišeg nivoa usluga, te najveće bezbjednosti po svim evropskim standardima” – istakao je Vučković dodajući da će u jeku turističke sezone korisnici “Gugl mape” moći da pronađu autoput u RS i izbjegnu velike gužve na postojećoj mreži magistralnih i regionalnih puteva, a ujedno i da izbjegavaju prolazak kroz uže gradske zone.

“Iz svega ovog očekujemo, naravno, i veći broj vozila, te povećanje prihoda od naplate putarine, posebno u ovom periodu” – naglasio je Vučković.

Kazao je da isti scenario očekuje i za drugu dionicu autoputa Banjaluka – Doboj, od Banjaluke do Prnjavora.

“Kada i ova dionica bude uvršćena u “Gugl” korisničke servise, imaćemo jednu evropsku, najmoderniju saobraćajnicu najvišeg ranga i sa najvećim nivoom usluge, u mreži međunarodnih puteva” – istakao je Vučković.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović kaže da se sve više vozača u posljednje vrijeme oslanja na navigaciju.

“Vozači su svjesni da je autoput tri puta bezbjedniji za vožnju od drugih puteva, zbog čega je informatička povezanost neophodna” – rekao je Jaćimović.

Izgradnja dionice od Banjaluke do Prnjavora, na 11 kilometara dugoj trasi od Mahovljanske petlje do Drugovića privodi se kraju, dok bi preostalih 14 kilometara trebalo da bude završeno i toku 2018. godine, čime će autoput “9. januar” biti kompletiran.

Nadzor

Kompletnom dionicom od Banjaluke do Doboja će se, kazao je inženjer Davor Vučković, upravljati iz dva moderna centra za održavanje i kontrolu saobraćaja (COKS).

“Jedan je već u funkciji i nalazi se u mjestu Kladari, nadomak Doboja, odakle se pod stalnim video-nadzorom drži dionica od Doboja do Prnjavora. Drugi će biti smješten u Laktašima i iz njega će se upravljati dionicom od Banjaluke do Prnjavora, ali i već postojećim autoputem Gradiška – Banjaluka” – rekao je Vučković.

Izvor: Glassrpske/Danijela Stokanić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/autoput-9-januar-uvrscen-u-gugl-mapu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot