Studenjaci u Srpskoj pripremaju poskupljenje

Objavljeno: 17. 8. 2017 u 15:23h

Smještaj u pojedinim studentskim domovima u Republici Srpskoj od jeseni bi mogao da poskupi za oko deset odsto, a njihovi predstavnici ovaj zahtjev pravdaju znatnim povećanjem troškova.

Konačnu odluku o poskupljenju, a na prijedlog rukovodstva domova, donijeće članovi upravnih odbora ustanova za smještaj studenata krajem septembra i početkom oktobra.

Vršilac dužnosti direktora Studentskog centra Pale Damjan Škipina kaže da se cijena smještaja i hrane za studente u ustanovama ovog tipa formira na osnovu troškova iz prethodne godine koji, kako tvrdi, nisu bili mali.

“Imajući u vidu uslove, smještaj u ovom centru trenutno je najjeftiniji u Srpskoj. Smještaj, tri obroka dnevno i pranje posteljine dva puta mjesečno po studentu košta 125 KM” – rekao je Škipina koji rukovodi sa dva paviljona koji su useljeni prošle godine.

“Pokušaćemo da se uklopimo u staru cijenu iako sve poskupljuje” – rekla je direktorica Studentskog centra u Lukavici Aleksandra Bjelica i dodala da je cijena smještaja u ovoj ustanovi 120 KM.

O cjenovnicima za narednu akademsku godinu biće riječi i na sjednici Upravnog odbora Studentskog doma u Foči, gdje su studenti do sada na mjesečnom nivou za smještaj i hranu izdvajali 144 KM.

Da li će doći do korekcije cijena smještaja u banjalučkom Studentskom centru “Nikola Tesla”, članovi Upravnog odbora nisu željeli da otkrivaju dok krajem septembra ne usaglase stavove.

Studenti koji žive u banjalučkom domu mjesečno za smještaj u prvom i drugom paviljonu ove godine plaćali su 20 maraka, a oni koji stanuju i trećem paviljonu pet maraka više. U novoizgrađenom četvrtom paviljonu cijena smještaja se kreće od 65 do 75 maraka, u zavisnosti od sobe. Godinu ranije smještaj u prvom i drugom paviljonu u SC “Nikola Tesla” koštao je deset maraka. Za hranu u ovoj ustanovi na mjesečnom nivou potrebno je dodatnih oko 75 KM.

Studenti koji se odluče da fakultet upišu na području Bijeljine, osim privatnog, na smještaj mogu da računaju i u bijeljinskom Dom učenika, gdje se mjesečno za stan i hranu izdvaja 90 KM za studente na budžetu, dok njihove kolege koje se sami finansiraju plaćaju 200 maraka.

Studenti širom Srpske poručuju da neće dozvoliti poskupljenje smještaja i hrane, jer su cijene već ionako previsoke.

Pomaže i Ministarstvo

Ishranu i smještaj studenata u studentskim centrima RS sufinansira i Ministarstvo prosvjete i kulture RS. Kako su objasnili, smještaj se sufinansira u iznosu od 1,50 KM po studentu dnevno, a ishrana 3,50 KM po studentu.

“Budžetom je za studentski i učenički standard izdvojeno 4,8 miliona KM za 2017. godinu, dok su ta sredstva prethodnih godina iznosila 4,3 miliona” – kazali su u Ministarstvu.

Izvor: Glassrpske/ Danijela Stokanić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/studenjaci-u-srpskoj-pripremaju-poskupljenje/?utm_source=SingleVijestiIzKategorije&utm_medium=Blcom&utm_campaign=SingleVijestiIzKategorije||claudebot