Manje radnika u sivoj zoni

Objavljeno: 14. 8. 2017 u 13:40h

Inspektori rada u ugostiteljstvu, trgovini, uslužnim djelatnostima i eksploataciji i preradi drveta u prvih šest mjeseci ove godine zatekli su 310 neprijavljenih radnika, što je za gotovo stotinu manje nego u istom periodu lani.

Prema podacima Republičke uprave za inspekcijske poslove, u prvom polugodištu ove godine inspektori su obavili 7.650 kontrola u firmama, utvrdivši da 310 radnika nije imalo zaključen ugovor o radu, niti su bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja. U istom periodu lani kontrolisano je 5.960 radnika, od kojih je 414 radilo na crno.

Statističke analize pokazuju da je već godinama angažovanje radnika na crno najčešće u oblasti ugostiteljstva, trgovine, drvnoj industriji i uslužnim djelatnostima. U Inspektoratu ističu da je angažovanje većeg broja inspektora iz različitih institucija u kontroli poslodavaca na terenu očigledno dalo rezultate.

“Izmjenama Zakona o inspekcijama u RS ovlašćenje da kontrolišu prijavljivanje radnika dobili su svi inspektori Inspektorata RS, kao i inspektori Poreske uprave i Republičke uprave za igre na sreću, a do sada je te kontrole obavljala samo inspekcija rada” – pojasnila je portparolka Uprave za inspekcijske poslove Dušanka Makivić.

Istakla je da je izmijenjena i zakonska odredba koja je poslodavcu ostavljala mogućnost da u roku od pet dana od dana zaključenja ugovora o radu prijavi radnika.

“U praksi je to dovodilo do zloupotreba, gdje su poslodavci u trenutku kontrole tvrdili da je radnik počeo sa radom prije par dana i tek onda u ostavljenom roku regulisali radni status radnika” – dodala je Makivićeva i navela da je izmjenama Zakona o poreskom postupku propisano da prijavu za registraciju u Jedinstveni sistem obveznika doprinosa poslodavac podnosi najkasnije dan prije stupanja zaposlenog na rad kod poslodavca.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da je radnika koji rade na crno i dalje previše, ali da smanjenju doprinosi set zakonskih rješenja za borbu protiv sive ekonomije.

“Poslodavac je dužan da radnika prijavi 24 časa prije nego on uđe u preduzeće, tako da dobro poznati izgovor “došao je juče” više nije moguć. S druge strane, mnogo lakše se dolazi do radne dozvole u inostranstvu, pa su mnogi otišli tamo da rade, pa je i to jedan od razloga zašto je smanjen broj radnika u sivoj zoni” – rekao je Škrebić.

U Savezu sindikata RS smatraju da je broj radnika koji rade na crno u RS najmanje tri puta veći od broja onih koje su inspektori zatekli tokom kontrola.

“U privatnom sektoru je još uveliko prisutan rad na crno, bez obzira na sve što preduzimaju inspektori. Poslodavci se pridržavaju zakona dok traju kontrole, a nakon nekog vremena rade sve po starom” – kaže predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović.

Kazne

Inspektori koji zateknu radnike da obavljaju posao na crno imaju pravo da kazne poslodavce, a iznos kazne zavisi od načina registracije poslodavca.

“U skladu sa mjerama propisanim zakonom kazne koje se izriču poslodavcima se kreću od 5.000 do 20.000 KM” – rekla je Dušanka Makivić.

Izvor: Glassrpske/Anita Janković-Rečević, Milijana Latinović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/manje-radnika-u-sivoj-zoni/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot