Veća plata, skuplji život: Razlika u cijenama sve očiglednija u gradovima Srpske

Objavljeno: 13. 8. 2017 u 14:00h

Banjalučani i Trebinjci jedu najskuplju hranu, oblače najskuplju garderobu i najviše novca izdvajaju za svakodnevne potrebe.

Isti artikli, u istim marketima, u različitim gradovima različito koštaju.

Mjesečna kupovina za koju je u ovim gradovima potrebno izdvojiti 100, samo nekoliko kilometara dalje košta 80 maraka. Iz tog razloga ne čudi što oni, koji su u mogućnosti, u kupovinu odlaze u druga mjesta.

“Živimo u Banjaluci, ali većinu stvari kupujemo u Prijedoru, Tesliću ili Jelahu. Pritom ne računamo troškove goriva, jer u ova mjesta često idemo zbog drugih obaveza. Na ovaj način, za četvoročlanu porodicu, mjesečno uštedimo i stotinu maraka. Kada se radi o većim kupovinama, na primjer spremanje djece za školu, može se reći da se uštedi i do 200 maraka” – navodi jedna Banjalučanka i dodaje da su u ovim opštinama čak i duplo jeftinije zdravstvene, frizerske i automehaničarske usluge.

Ako je suditi po podacima Udruženje građana „Oaza“ iz Trebinja, ovaj grad je najskuplji u RS.

“U Trebinju je sve skupo. Čak i nekoliko marketa koji se računaju kao najjeftinija mjesta za kupovinu, imaju veće cijene u odnosu na druge gradove u kojima imaju poslovnice. Zato ne čudi što većina Trebinjaca ide u kupovinu u Mostar” – rekla je Nedeljka Ilijić, izvršna direktorka „Oaze“.

Ona kaže da su obično za razlike u cijenama „odgovorni“ troškovi prevoza.

“Smatramo da razlika u cijenama zavisi isključivo od marže koju poslodavci uzimaju. Prije rata se znalo kolika maksimalno može biti marža, i nije bilo tolike razlike. Sada je ova oblast slobodna, tako da su i razlike drastične” – navodi Ilijićeva.

Ona kaže da je Trebinje specifično po tome što se nalazi na tromeđi, pa često iz Hrvatske i Crne Gore ljudi dolaze da kupuju, jer ono što kod njih košta jedan evro, kod nas je marka.

“I zbog toga su cijene veće. Trgovci žele da zarade što više, pa maksimalno podižu cijene. Nedavno smo imali situaciju da se Trebinjci žale na previsoke cijene mesa, koje su Hrvatima i Crnogorcima bile itekako prihvatljive” – kaže ona.

Kako navodi, bez obzira o kojim gradovima u RS se radi, ispostavlja se da je kupovina u Federaciji najjeftinija, pogotovo kada se radi o mesu i garderobi.

Poređenja radi, prosječna cijena junetine s kostima u julu u RS bila je 8.55 maraka. U banjalučkim i hercegovačkim mesnicama ova vrsta mesa teško se može naći ispod 10 KM, dok u Prijedoru i Doboju oni koji kupuju u vrijeme akcije, meso mogu da pazare za osam maraka. Određene vrste mesa u mesnicama u Federaciji su i do četiri marke povoljnije. Slično je i sa šećerom, gdje je razlika do 20 feninga, ili mlijekom, uljem i brašnom.

U udruženjima potrošača kažu i da je za više cijene hrane u Banjaluci „kriv“ veliki broj institucija Srpske u kojima su plate i najveće.

Platežna moć potrošača u Banjaluci je najveća, jer je tu koncentrisana najveća količina novca. Upravo zbog toga tražnja za proizvodima je najveća u Banjaluci, pa su zbog toga trgovci i istakli daleko veće cijene u odnosu na druge gradove.

Ista marka odjeće tri puta jeftinija

Posebno izražene razlike u cijenama su u obući i odeći. U nekim većim tržnim centrima neke vrste odeće i obuće mogu se naći po cijeni od pet do 10 maraka, dok u Banjaluci, bilo gdje da se kupuje, ista takva roba nije jeftinija od 15 maraka.

“Majice po dvije marke, patike po osam, pantalone do 10 maraka. Iako većina smatra da je presudan kvalitet, dešavalo se da ista marka odeće, samo kada se izađe iz Banjaluke, košta i do tri puta manje” – kaže Banjalučanka.

Izvor: Blic/Dijana Macura Lipovčić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/veca-plata-skuplji-zivot-razlika-u-cijenama-sve-ociglednija-u-gradovima-srpske/||claudebot