Junacima priče iz “EuroBlica” ukrali jaganjce: Mladim stočarima zlobnici prepolovili stado

Objavljeno: 13. 8. 2017 u 13:24h

Mladom bračnom paru, 25-godišnjem Dejanu Modiću i njegovoj 3 godine mlađoj supruzi Radi, uzornim stočarima iz sela Čorle kod Prnjavora ukradena su 22 jagnjeta.

Šteta je približno 5.000 KM, kazali su nam Rada i Dejan, o kojima je “EuroBlic” nedavno pisao kao vrijednim i uzornim mladim stočarima.

Podsjećamo, Dejan je pri kraju studija na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci gdje ga od zvanja inženjera animalne proizvodnje dijeli samo diplomski rad. Rada je veterinarski tehničar, rodom iz Sitneša kod Srpca.

Imaju stotinjak ovaca, pedeset jaganjaca i ambiciju da se stočarstvu u potpunosti posvete.

Oni su među malobrojnim vršnjacima u svome kraju odlučili da sami potraže sreću u poljoprivredi.

“Stočarstvo sam zavolio u djetinjstvu kada sam od bake na poklon dobio jagnje. Poslije se taj broj uvećavao do dvadesetak ovaca. Tada sam odlučio da se počnem ozbiljnije baviti ovčarstvom, posebno nakon ženidbe, prije godinu i po , jer je i moja supruga imala iste želje i planove” – ispričao nam je Dejan.

On sa Radom brine o stadu, svakodnevno ga tjera na ispašu i kuje zajedničke poslovne i bračne planove. Prije nekoliko dana, kada je naveče otišao da vidi stado prije konaka, shvatio da su ovce uznemirene.

“Uplašene ovce su tračale u krug i blejale. Ubrzo sam shvatio da nedostaju jaganjci, da su pokradeni. Rada i ja smo u sumrak otišli od kuće a ovce smo zatvorili u pašnjak pored magistralnog puta, ograđen žicom i pod strujnim naponom” – objašnjava Dejan, razočaran zbog krađe.

Slučaj su prijavili policiji u Prnjavoru ali još nema informacije o počiniocima. Rada i Dejan kažu da ne mogu ni pretpostaviti ko je to i sa kakvim pobudama učinio.

“Pokradeni su jaganjci najboljeg pasminskog sastava koje smo ostavili za priplod. Šteta je za nas velika jer su i ovce bez jaganjaca u depresiji. Lopovi nisu mnogo marili što se stado vidi od kuće. Sačekali su veče, kada je pao mrak oborili su kolac u ogradi, pohvatali jaganjce i otišli. Ni Dejanovi roditelji koji su bili kod kuće, ništa sumnjivo nisu primjetili” – požalila nam se Rada Modić objašnjavajući da je sav njihov trud sada na velikom iskušenju.

Ona i Dejan, razočarani u ljude, sada smišljaju način obezbeđenja svoga stada, kako bi odvratili kradljivce.

“Uopšte nismo verovali da bilo ko može posegnuti za našim ovcama i jaganjcima. Ponašali smo se naivno, ali ovo je za nas velika životna škola. Osiguraćemo ovce, čipovati ih ili na neki drigu način pokušati da odvratimo lopove” – rekla nam je Rada Modić koja sa suprugom Dejanom provodi najviše vremena čuvajući stado po proplancima i zapuštenim imanjima u selu Čorle.

U stočarstvu su prepoznali dobru perspektivu i dugoročno se opredjelili za ovu djelatnost ali ih ljudska zloba, pohlepa i ljubomora u tome sputavaju.

“Nas dvoje odlučili smo se za život u selu, želimo da sami osmislimo svoju budućnost i da nikoga ne molimo za bilo što. Smatramo da smo mladi i sposobni da zaradimo i da nam bude lijepo” – kažu Modići koji djele istu ljubav prema stočarstvu.

Ljubomora na uspjeh

Rada Modić kaže da su, poslije reportaže u “EuroBlicu”, imali veliki broj pozitivnih reakcija. Mnogi su hvalili njihovu odlučnost da se posvete selu i stočarstvu ali su ih i upozoravali da bolje čuvaju stado od zlobnika koji “ne podnose tuđu sreću i uspjeh”.

Lopovi haraju

Policija iz Prnjavora otkrila je dvojicu muškaraca čiji su inicijali P.V. /44/ i M.K. /18/ zato što se sumnjiče za krađu nekoliko ovaca u okolini Prnjavora.

To je Modiće ohrabrilo jer se nadaju da će i njihov slučaj uskoro biti rješen.

Izvor: Blic/Milan Pilipović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/junacima-price-iz-euroblica-ukrali-jaganjce-mladim-stocarima-zlobnici-prepolovili-stado/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot