Italijani najzdraviji na svijetu, BiH na 42. mjestu

Objavljeno: 13. 8. 2017 u 14:44h

Italija je rangirana kao zemlja sa najzdravijim stanovništvom na svijetu.

Bosna i Hercegovina je prema istom istraživanju svrstana na 42. mjesto, a susjedna Hrvatska na 35. Makedonija je na 44. mjestu.

Bloomberg Global Health Index, koji je rangirao 163 nacije svijeta po zdravlju stanovništva, svrstao je naciju na Apeninskom poluostrvu kao najzdraviju na svijetu, bez obzira na ekonomiju koja prolazi kroz teške izazove.

Iako je Italija jedna od najrazvijenijih zemalja, rast stagnira već decenijama, a 40 odsto mladih je bez posla i susreće se sa najvećim dugom na svijetu u odnosu na veličinu svoje ekonomije.

Ipak, Italijani su u boljoj formi nego Amerikanci, Kanađani i Britanci, koji imaju viši krvni pritisak i holesterol, a i lošijeg su mentalnog zdravlja.

Italija takođe ima “višak doktora”, rekao je Tom Kenyon, ljekar i izvršni direktor globalne organizacije za pomoć projekta Project Hope. Slučajno, jedna od najgledanijih i dugotrajnih televizijskih emisija u Italiji se zove “Doktor u porodici”.

Italijani takođe uživaju u dobroj ishrani, bogatoj povrćem i maslinovim uljem, piše ugledni Bloomberg.

Svaka zemlja u indeksu je ocijenjena na osnovu varijabli kao što su očekivani životni vijek, uzroci smrti i zdravstveni rizici koji se kreću od visokog krvnog pritiska i korištenja duhana do podhranjenosti i dostupnosti čiste vode.

Island, Švajcarska, Singapur i Australija svrstane su među pet najboljih zemalja u indeksu.

Razvijeni svet nije bez rizika, uglavnom zbog gojaznosti. Sjedinjene Američke Države su na 34. mjestu sa ocjenom zdravlja od 73,05 od 100.

Izvor: Klix

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/italijani-najzdraviji-na-svijetu-bih-na-42-mjestu/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||claudebot