Danas je Svjetski dan mladih: U BiH petina društva, često ignorisana

Objavljeno: 12. 8. 2017 u 12:26h

Promocijom uloge mladih oba pola kao ključnih partnera u ostvarivanju ljudskih prava i razvoja danas će u svijetu biti obilježen Svjetski dan mladih.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana mladih, ove godine se slavi doprinos ove populacije u sprečavanju i transformaciji sukoba, kao i inkluziji, socijalnoj pravdi i održivom miru, saopšteno je iz kancelarije UN u BiH.

Iz UN poručuju da je sve snažnija svijest da je za izgradnju i održavanje mira ključno uključivanje mladih ljudi, kao nosilaca promjena, u mirovne i bezbjednosne agende, ali i u druge segmente društva.

Imajući u vidu da je sadašnja generacija mladih ljudi u svijetu najveća u istoriji i da mladi često čine većinu u zemljama obilježenim oružanim sukobima ili nemirima, potrebno je uzeti u obzir potrebe i težnje mladih po pitanjima mira i bezbjednosti.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Populacionog fonda UN /UNFPA/ Natalija Kanem izjavila je da današnje generacije mladih stasavaju u doba kriza, sukoba i katastrofa, dok su istovremeno mahom isključeni iz nacionalnih i globalnih napora na sprečavanju i rješavanju sukoba.

“Ako želimo mirniji svijet, ne možemo više priuštiti da izostavljamo mlade ljude. Moramo ih slušati i raditi s njima”, naglasila je Kanemova.

Rezidentni koordinator UN u BiH Sezin Sinanoglu ističe da UN i dalje ostaju posvećene radu sa svima u zemlji kako bi se mladima pomoglo da shvate svoj potencijal i stvaraju pozitivne društvene promjene za održivi mir i razvoj u BiH.

U saopštenju se dodaje da Globalna agenda 2030. godine jasno potcrtava da nema održivog razvoja bez mira i brzbjednost, te bez obezbjeđivanja “odgovornog, inkluzivnog, participativnog i reprezentativnog odlučivanja na svim nivoima, uključujući i mlade”.

Mladi u BiH čine petinu društva, ali su često isključeni iz političkih, ekonomskih i društvenih sfera i procesa, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Agencije

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/danas-je-svjetski-dan-mladih-u-bih-petina-drustva-cesto-ignorisana/||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])