Mladi bez radnog iskustva čame na birou

Objavljeno: 4. 8. 2017 u 13:00h

U Republici Srpskoj svaki 13. nezaposleni nema radno iskustvo, što im u velikoj mjeri otežava pronalazak posla, jer poslodavci uglavnom preferiraju radnike imaju iskustvo, što je začarani krug iz kojeg početnici sve teže izlaze.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, na kraju juna ove godine evidentirano je više od 120.000 nezaposlenih koji aktivno traže zaposlenje, od čega njih 9.225 u radnu knjižicu nije upisalo ni dan radnog staža. Mnogi od njih tvrde da im pronalazak radnog mjesta nemoguća misija, jer gotovo svaki intervju za posao počinje pitanjem “Da li imate radno iskustvo?”. To je jedan od razloga zbog čega se mnogi okreću radu na crno.

Poslodavci ne kriju da su im draži kandidati koji posjeduju znanja i vještine iz određenih oblasti kako bi se odmah mogli uhvatiti u koštac sa poslovima. Ipak, ima i onih koji su spremni da pruže šansu nezaposlenima koji do sada nisu radili, ali pod uslovom da su vrijedni, žele učiti i usavršavati se.

“Iskusan radnik oduvijek je poželjniji. Međutim, treba dati šansu i onima bez iskustva ako su spremni  obučavati se za ponuđena radna mjesta”, poručuje predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Prema njegovim riječima, nedostatak iskustva nije toliko loš, koliko je loše ako je neko pogrešno obučen za rad.

“Veća je prepreka za zaposlenje to što školujemo kadrove koji nam ne trebaju. Nije problem primiti početnika, ali jeste, ako nema adekvatnu stručnu spremu”, kazao je Škrebić.

Ističe da u RS već duže vrijeme nedostaju dobri radnici u realnom sektoru, kao što su varioci, bravari, obućari, tekstilci, vozači i oni koji bi rukovali teškim mašinama.

“Radnici već uveliko nedostaju mnogim preduzećima, jer ih “pokupiše” poslodavci u inostranstvu i to je problem na koji se treba usredsrediti”, kazao je Škrebić.

Direktor Agencije za posredovanje pri zapošljavanju “Spektar” Miroslav Vukajlović kaže da mnogi poslodavci i pored najbolje volje nemaju kapaciteta, a ni novca da dodatno edukuju radnike bez iskustva, što je, kako napominje, u stvari bio zadatak obrazovnog sistema.

“U mnogim firmama nema novca za dodatne edukacije, jer moraju isplaćivati plate, izmirivati obaveze prema državi, a i slabi su im podsticaji u ovoj oblasti, pa radije odlučuju zapošljavati one sa iskustvom”, naglašava Vukajlović.

Dodaje da ipak nije sve tako crno, jer ima i onih kompanija koje zapošljavaju radnike bez iskustva.

“To su uglavnom proizvodne kompanije”, kaže Vukajlović.

U Zavodu za zapošljavanje RS kažu da je u prvih šest mjeseci ove godine zaposleno 19.249 stanovnika, što je za 2.307 ili 13,6 odsto više u odnosu na isti period lani.

Međutim, među nezposlenima ima i onih koji nisu željeli prihvatiti ponuđene poslove.

“Zbog odbijanja zaposlenja brisano je 31 lice sa evidencije nezaposlenih i oni se ne mogu u idućih 12 mjeseci ponovo prijaviti na evidenciju”, rekli su u ovom Zavodu.

Čekanje na posao

Da se razvijenost opštine u kojoj traže posao pokazala kao jedan od presudnih faktora za pronalazak zaposlenja, pokazali su i podaci Zavoda za zapošljavanje RS. Stanovnici izrazito nerazvijenih i nerazvijenih opština na biroima čame po deceniju, a primjer su Berkovićani koji najduže u Srpskoj čekaju na posao – u prosjeku deceniju. S druge strane su žitelji Stanara koji posao pronalaze najbrže, i to za manje od godinu.

Evidencije Zavoda za zapošljavanje RS(30. jun 2017)

  • 120.036 ukupno nezaposlenih koji aktivno traže posao
  • 13.005 manje nezaposlenih u odnosu na isti period lani
  • 9.225 nezaposlenih bez prethodnog radnog iskustva
  • 19.249 zaposleno u prvih šest mjeseci ove godine
  • 2.307 ili 13,6 odsto više zaposlenih nego lani
  • 31 brisan sa evidencija zbog odbijanja poslova

Radno iskustvo osim godina rada podrazumijeva i:

  • Profesionalno usavršavanje, pripravnički ili stažiranje
  • Rad na projektima
  • Honorarni posao
  • Sezonski posao
  • Volontiranje

Izvor: Glas Srpske / Autor: Dragana Orlović

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/mladi-bez-radnog-iskustva-came-na-birou/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])