Divljač uspavljuju umjesto odstrela

Objavljeno: 31. 7. 2017 u 14:38h

Prinudni odstrel medvjeda i drugih divljih životinja koje ugrožavaju stanovnike i imovinu u Republici Srpskoj uskoro će postati prošlost, jer je nabavljena puška za uspavljivanje divljači.

Da bi počelo korišćenje ove puške ostalo je još samo da bude završeno formiranje interventnog tima, koji će činiti predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, veterinari, lovci i drugi stručnjaci. Potrebno je da članovi ovog tima prođu i neophodnu obuku za rukovanje puškom. Riječ je o najmodernijoj pušci sa dvije cijevi, vrijednoj 4.000 KM, dok je čitav projekat za stavljanje u upotrebu ovog oružja koštao 15.000 maraka, od čega je Ministarstvo učestvovalo sa 12.000 KM.

U Ministarstvu kažu da su još prošle godine izdvojili novac da bi podržali projekat Lovačkog saveza RS za nabavku puške za uspavljivanje divljači.

“Lovački savez Srpske, koji je zadužen da predloži lovce koji bi bili u interventnom timu za zbrinjavanje divljih životinja, sproveo je proceduru javne nabavke za pušku i izabrao dobavljača”, kazali su u Ministarstvu.

Prema riječima predsjednika Lovačkog saveza RS Save Minića uz pušku je nabavljen i set opreme.

“Interventni tim koji će koristiti ovu pušku pokrivaće čitavu RS. Imaće na raspolaganju i kavez u koji će biti smještena divljač. Taj kavez moći će da se prevozi vozilom Lovačkog saveza”, rekao je Minić.

Dodao je da će pušku primijeniti kad god to bude moguće, a sve da­ ne bi došlo do prinudnog odstrela divljači.

“Ova puška, koja je došla iz Danske, osim za odstrel, biće korišćena i u naučne svrhe. Ima jedan projekat, koji ćemo pokušati naredne godine realizovati, a to je obilježavanje medvjeda ugradnjom čipova i praćenjem njihovog kretanja”, kazao je Minić i dodao da je to izuzetno značajno, posebno zbog posljednjih slučajeva napada medvjeda na ljude i imovinu.

Nabavku puške za uspavljivanje divljači pozdravili su i stanovnici Srpske, a jedan od njih je i Banjalučanin Slavko Radić, koji kaže da su nadležni pušku mogli i ranije da kupe.

“Da su to učinili prije nekoliko godina, stanovnici prigradski naselja i sela danas ne bi imali veću štetu na imovini” kazao je Radić.

Samo su na području Banjaluke za nepune dvije godine prinudno odstrijeljena dva medvjeda, jer su ugrožavala imovinu i bezbjednost stanovnika. Prije nešto manje od dvije godine u Banjaluci je odstrijeljen medvjed koji se spustio u naselje Lazarevo, dok je posljednji slučaj bio prije nekoliko dana u Rekavicama, gdje je ova zvijer, koja je zakonom zaštićena, napala mještanina Milu Kasapovića.

Dva mečeta

Dva mečeta, za koje se pretpostavlja da su mladunčad nedavno odstrijeljene mečke u banjalučkom naselju Rekavice, viđena su u petak uveče kako lutaju u potrazi za hranom kod takozvane “Garave stijene” u Rekavicama, objavili su banjalučki portali. Mještani kažu da su ih u posljednjih nekoliko dana vidjeli više puta.

Izvor: Glas Srpske / Autor: Danijela Stokanić

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/divljac-uspavljuju-umjesto-odstrela/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])