Petovalentne vakcine dostupne iduće sedmice

Objavljeno: 30. 7. 2017 u 11:18h

Domovi zdravlja širom RS od naredne sedmice će ponovo dobiti pentaksim vakcine za bebe, kojih neko vrijeme nije bilo u ovim ustanovama i zbog čega su mnogi roditelji strahovali jer njihovi mališani nisu mogli biti vakcinisani.

Riječ je petovalentnoj vakcini koja se djeci daje u tri-četiri doze, počevši od četvrtog mjeseca života, radi zaštite od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize i Haemophilusa tip b, odnosno infekcija izazvanih hemofilus influencom.

U Institutu za javno zdravstvo RS, koje je zaduženo za nabavku ovih vakcina, istakli su da je nova serija ovog seruma u BiH iz Francuske uvezena istog dana kad ih je u domovima zdravlja nestalo, samo su sve do sada bili na analizi u Agenciji za lijekove, kako je i propisano.

“Početkom iduće sedmice svih 10.000 vakcina, koje su nabavljene prije nekoliko dana, biće raspoređene po zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, tako da će roditelji već od utorka, srijede mališane moći da vode na redovnu vakcinu”, kazala je specijalista epidemiologije u Institutu Jela Aćimović.

Prema njenim riječima, i mališani u RS dobijaju iste vakcine kao i oni u Evropskoj uniji, te nema potrebe za bilo kakvu sumnju u njihov kvalitet.

U banjalučkom Domu zdravlja ističu da pentaksim vakcina nemaju od 14. jula.

“Prema kalendaru vakcinacije u RS, pentaksim vakcina obavezna je za svu djecu. Kratkotrajni nedostatak vakcina ne ugrožava zdravlje mališana”, kazali su u Domu zdravlja.

Izvor: Glas Srpske / Autor: D.S.

Facebook Twitter Preporuči na Viberu
Kopirati

Nema komentara

Sakrij sve komentare

Prikaži komentare

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Banjaluka.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Banjaluka.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Banjaluka.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac takođe prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Šta mislite o ovoj temi?

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

Promo

Copyright. Sva prava zadržana. Dozvoljeno preuzimanje sadržaja isključivo uz navođenje linka prema stranici sa koje je sadržaj preuzet.

/aktuelno/petovalentne-vakcine-dostupne-iduce-sedmice/?utm_source=PovezaneVijesti&utm_medium=Blcom&utm_campaign=PovezaneVijesti||Mozilla/5.0 AppleWebKit/537.36 (KHTML, like Gecko; compatible; ClaudeBot/1.0; [email protected])